@Noudiari / A no ser que es tracti d’exemplars de col·leccionista, les serps que es poden trobar a Eivissa no son perilloses. I davant la presència d’un d’aquestos rèptils el millor és cridar al 112 per a que enviïn a personal preparat o seguir unes senzilles pautes per a la seva captura ja que “no els hem de tindre por, són animals que no solen ser especialment agressius ni perillosos per a les persones”. Així ho ha explicat aquest matí l’herpetòleg (expert en serps) Enrique Ayllón a una quinzena d’agents de la Policia Local de Santa Eulària des Riu que han rebut aquest matí formació sobre les característiques, hàbits i control d’aquestos animals, una xerrada formativa demandada expressament per agents del cos donada la proliferació d’avistaments i peticions de captura als últims anys. Ayllón ha comptat amb la col·laboració d’Ann Ceulemans, de l’unitat canina Buscans, entitat que compta a l’illa amb gossos entrenats per a descobrir aquestos animals per la seva olor.
“Si es veu un exemplar, el primer és tractar de que no escapi, capturar-la si és possible i amb això em refereixo de que, si és imprescindible, es pot matar a l’animal ja que a l’illa no estan protegides i són una espècie aliena a Eivissa; i després avisar al 112 per a que envii a personal a recollir-la, encara que estigui morta”, ha assenyalat Ayllón. Les serps que es poden localitzar a Eivissa habitualment són les culebres de ferradura i d’escalera (serp blanca a algunes zones de Catalunya i serp pardalera a la Comunitat Valenciana), poc perilloses pels humans adults ja que no són verinoses. “En molts casos, si ens mossegués un exemplar, ni ens enterariem fins que no veiesim les gotes de sang; en tot cas, el més habitual és que notem un dolor i una inflamació semblant a la picada d’una abella”, ha explicat.
Alguns consells que ha donat als agents són que es poden fer servir tant el peu com un pal per a controlar l’animal abans d’agafar-lo amb la mà i que sempre s’ha d’agafar l’animal el més a prop possible de la part posterior del cap, mai per la cua, per a reduir el perill de mossegada. També es poden usar guants de treball o de jardineria, que dificulten el control del cap de l’animal però ofereixen una gran protecció en cas de mossegada. També es pot fer servir màniga llarga per a que doni una protecció extra al braç. Una volta agafada, el millor és dipositar-la en un recipient com una caixa sense abertures al fons o una ampolla, encara que també es poden fer servir bosses de tela o, inclús, fundes d’almohada.
En cas de ser mossegat per un exemplar, “normalment només cal rentar i tractar el mos com una ferida normal” encara que, ha apuntat Ayllón, “si tenim dubtes, podem anar a qualsevol hospital i allà tractaran de determinar quin tipus de serp és, i en cas de que sigui necessari, ens donaran un antídot o medicines per a tractar les possibles complicacions”.
Ayllón està realitzant a Eivissa un projecte pilot, encarregat pel Consell Insular d’Eivissa, per a l’eradicació o control de les serps a l’illa. Una primera passa d’aquest projecte és l’estudi de la proliferació i distribució del animals, raó per la qual demana que “qualsevol exemplar que es trobi, viu o mort, o una posada d’ous, s’han de comunicar al 112”. Els ous són totalment blancs i molt allargats (uns 6 centímetres de llargària per dos d’amplaria). A Eivissa s’han trobat nius amb entre cinc i vuit ous i ara, al setembre, molts dels exemplars que es capturen són cries recent sortides del niu. El periòde d’hivernació de les serps habitualment és de setembre a principis d’abril, encara que el clima càlid de l’illa fa que “hivernin quan comença realment el fred i, inclús, aquí podem trobar que en dies càlids d’hivern es troben serps que han sortit a buscar una mica de menjar”, ha apuntat l’especialista.