@Noudiari / El Consell Insular posa a partir d’avui una actuació extraordinària de control biològic de moscards. Aquesta actuació suposa una continuació del projecte anterior, que va finalitzar el passat 30 de setembre, degut a que, per la climatologia dels darrers dies de setembre i la primera quinzena d’octubre, s’ha generat una proliferació de moscards inusual per aquests dates.
Les pluges caigudes a finals de setembre i en els primers dies d’octubre han provocat acumulacions d’aigua en les zones de tractament habitual. Això, sumat a les altes temperatures registrades en la primera quinzena d’octubre (amb una temperatura mitjana de 22,3ºC, han generat les condicions ideals per a la proliferació de moscards en diversos punts de l’illa, però especialment en les zones on es realitza tractament habitualment.
El tractament es perllongarà fins a final de mes a les zones de Ses Salines i llacunes i canals de Platja d’en Bossa, Ses Feixes i Talamanca, i les depuradores de Santa Eulària, Cala Llonga i la Bassa de Sa Rota. El procediment d’actuació serà el mateix que en la campanya que es va portar a terme durant els mesos d’estiu: un tractament larvicida que consisteix en un producte biològic (Bacillus Thurginensis) que només ataca la larva del mosquit.
Aquesta ampliació de la campanya té un pressupost de 8.500 euros, que es sumen als 71.000 euros que va costar la campanya que es va realizar de març a setembre.
Recomanacions
Paral·lelament, el Consell informa els particulars de les mesures que han de prendre en els seus terrenys, zones d’accés privat i d’impossible accés, on es formen acumulacions d’aigua i es formen grans concentracions de cria o producció de larves de moscards.
El departament de Medi Ambient del Consell Insular recomana les següents mesures:
– Revisar tots els llocs amb possibilitat d’acumulació d’aigua, com recipients, petits abeuradors, envasos, cavitats impermeabilitzades, etcètera, i procedir al seu buidat periòdicament.
– Comprovar que les tapes dels dipòsits d’aigua tanquin bé i es trobin en bon estat.
– A foses sèptiques, tancar hermèticament les arquetes i tapar amb tela mosquitera els conductes de ventilació.
– Instal·lar desguassos a zones d’inundació per evitar l’acumulació d’aigua.
– Cobrir amb tela mosquitera les entrades dels pous i els seus sistemes de ventilació.
– Desinfectar periòdicament les piscines fora d’ús.
– Repoblar amb peixos els safarejos.
– Evitar l’estancament a zones exteriors i en tot cas procedir al seu buidat. En cas de que no es pogués, cobrir-los amb terra.