@Noudiari/ El servei de fondeig ecològic del Govern balear ha informat que Formentera és l’illa on s’ha emprat més aquest sistema durant l’estiu. Així, s’han comptabilitzat 2.410 fondejos a Formentera, 1.787 en el camp de boies de s’Espalmador i 623 en el d’es Caló de s’Oli. Eivissa, per contra, és l’illa on s’han produït menys fondejos d’aquest tipus, ja que només s’han registrat 334 en el camp situat a Ses Salines.
Aquest servei que presta l’Executiu balear a les zones declarades lloc d’importància comunitària (LIC) de les Illes Balears durant l’estiu de 2014 ha registrat un increment d’ocupació d’un 17,32 per cent respecte de 2013. Així, mentre que l’any passat es van registrar 3.822 fondejos, durant la temporada d’enguany se n’han registrat 4.484. Pel que fa a la resta de les illes, a Mallorca s’han comptabilitzat 540 fondejos i 538 a Menorca.
Augment del 9 per cent al servei d’assistència a Formentera
D’altra banda, el servei de vigilància i assistència al fondeig recreatiu a les aigües del Parc Natural de ses Salines, a Formentera, ha atès 3.605 embarcacions durant aquest estiu, xifra que representa un increment d’un 9 per cent respecte a l’any 2013, quan en el mateix període es va donar assistència a 3.282 embarcacions. De les 3.605 embarcacions ateses, cal destacar l’increment de grans iots respecte de 2013. Així, durant aquest estiu s’ha assistit a 902 de més de 25 metres d’eslora (800 durant 2013) i 276 de més de 60 metres d’eslora (85 durant 2013). La resta, 1.653, han estat embarcacions de menys de 25 metres d’eslora.
El Govern de les Illes Balears, per mitjà de l’empresa concessionària Pitiusa de Ecología, S.L., presta aquest servei al litoral del nord-est de l’illa de Formentera amb l’objectiu d’informar els navegants de les normes de fondeig en aquesta zona protegida i evitar males pràctiques que puguin posar en perill les praderies de posidònia, declarades Patrimoni de la Humanitat. Aquest servei s’ha prestat fins al 30 de setembre mitjançant dues embarcacions que han recorregut el litoral del parc en horari de 10 h del matí a 20 h del vespre, dues hores més que en la temporada passada. El servei de fondeig s’ha reforçat, a més, amb dues embarcacions de vigilància del Govern de les Illes Balears per garantir el compliment de la normativa al litoral del Parc Natural de ses Salines.
L’executiu balear, amb aquests dos serveis, també persegueix donar a conèixer als navegants la importància de la posidònia en la preservació dels ecosistemes marins de les nostres aigües. En aquest sentit, el Govern ha repartit 10.000 fulletons amb informació en cinc idiomes sobre la localització dels camps de boies i bones pràctiques per a la navegació recreativa amb el màxim respecte al medi ambient. A les Illes Balears es calcula que hi ha prop de 100.000 hectàrees de praderies de posidònia, extensió que representa prop d’un 70 per cent de tota la posidònia de les costes espanyoles.
Tot i així pens que s´hauria d´ampliar s´area d´actuació d´aquest servei i ampliar-ho a mes zones de Formentera