@Noudiari/ L’Ajuntament de Sant Antoni ha presentat cinc projectes per rebre subvencions del Pla ECOFIN (Consell d’Assumptes Econòmics i Financers) impulsat per la Unió Europea amb l’objectiu de dur a terme “actuacions estratègiques dins el municipi que permetin fomentar la productivitat i la competitivitat, el creixement sostenible, l’estalvi energètic, la creació de llocs de treball i que tinguin un elevat interès general”, segons han explicat des del Consistori. En total, el pressupost dels cinc projectes presentats per l’Ajuntament ascendeix a 9,9 milions d’euros.
Segons ha explicat el regidor de Turisme, Vicent Ribas, “els cinc projectes que hem presentat a l’ECOFIN estan encaminats a protegir les zones rurals i els boscos, i a la reforma integral del nucli urbà de Sant Antoni”. “La nostra intenció és recuperar a través d’una gran inversió les localitzacions del municipi que han patit una sobreexplotació de recursos i una excessiva pressió humana, com és el West End, alhora que es volen protegir els boscos, des de sa Talaia fins a Sant Mateu, amb tallafocs que serviran de rutes per a BTT i senderisme. Amb això, es podrà diversificar l’oferta turística del municipi i fomentar el turisme actiu fora de temporada”, ha explicat Ribas.
Protecció del bosc de Cala Salada a Sant Mateu
En paraules del regidor, “aquests cinc projectes donen una idea molt clara del poble que volem, creiem en la transformació de Sant Antoni, de les zones que ho necessiten, com el West End, i les ajudes demanades a Europa són una prova de la idea de municipi i de destí turístic per al qual estam treballant”.
En aquest context, el Consistori de Portmany ha sol·licitat a l’ECOFIN 1,1 milions d’euros per un projecte de protecció del bosc de Cala Salada fins Sant Mateu. Es tracta de crear franges de seguretat (tallafocs) com zona de protecció contra els incendis forestals a tota la zona boscosa des de sa Talaia de Sant Antoni, passant per Santa Agnès i fins a arribar a Sant Mateu. El tallafocs s’aprofitaria per crear rutes de senderisme i de BTT, degudament senyalitzades. A més de la creació d’aquestes rutes cicloturístiques i de senderisme, es projecta ubicar en punts estratègics de les rutes observatoris de la natura i fomentar el turisme rural i la promoció dels agroturismes.
Fibra òptica al medi rural i nou cementeri municipal
A més, també es demanen 1,3 milions d’euros per la instal·lació de fibra òptica al medi rural i el soterrat de les esteses aèries des del Camí de sa Vorera, Forada, Corona i Sant Mateu. Un altre projecte, pressupostat en 3 milions d’euros, inclou la rehabilitació integral del nucli urbà de Sant Antoni. “L’embelliment i millora integral d’aquesta zona requereix més finançament, ja que l’Ajuntament projecta una reforma integral destinada a reduir la sobreexplotació dels recursos actuals i la desproporcionada pressió humana que ha provocat pèrdua de la qualitat ambiental”, han detallat des del Consistori. Aquest projecte inclou la millora de la xarxa de clavegueram i de les xarxes relacionades amb les noves tecnologies, soterrat d’esteses aèries, canvi de tot el paviment dels carrers i canvi integral del mobiliari urbà.
També es preveu la construcció del nou cementeri municipal, fora del nucli urbà, a sa Pedrera, amb un pressupost de 3,5 milions d’euros. Per últim, Sant Antoni també demanarà una subvenció d’1 milió d’euros per substituir tot l’enllumenat de l’espai públic municipal i dels edificis propietat de l’Ajuntament pel sistema de baix consum Led, per tal de reduir el cost que genera el subministrament de l’energia elèctrica i reduir les emissions de diòxid de carboni.
Canviant de batlessa ja n’hi hauria a prou
Urbanitzar fins el límit sense cap dubte és degut a la falta de finançament de la UE. Brussel·les ens roba!
…qui es creu tot aixó?