@Noudiari · Ara Balears / L’Associació d’Agents de Medi Ambient de les Illes ha criticat en un comunicat els efectes de la Llei agrària sobre els boscs i ha anunciat que estudia la interposició d’un recurs ja que, des del seu punt de vista, entraria en conflicte amb la Llei de monts estatal i altres normatives sobre protecció d’espècies i espais naturals.
Segons l’Associació, «a l’espera de properes delimitacions del sòl forestal, en futures revisions de la cartografia dels plans territorials insulars, és previsible que amb la nova llei s’executin un bon nombre de desforestacions amb fins no agrícoles. Ben al contrari, el més probable és que siguin per motius purament immobiliaris».
Els agents critiquen els següents aspectes de la llei:
– L’elevada permissivitat que representa en relació als usos i aprofitaments forestals. Sota el títol d’ús propi i sense cap mena d’autorització prèvia ni supervisió posterior, es pot suprimir qualsevol tipus d’espècie forestal no protegida, com, pins, alzines, ullastres, arboços, ginebres i savines, en quantitats absolutament desproporcionades. Permet tales de fins a 10 m3 d’arbres, l’equivalent en fusta d’alzina a uns 6.000 kg (45 arbres de 25 cm de diàmetre o 110 arbres de 15 cm de diàmetre, aproximadament). Qualsevol espècie forestal pot ser talada independentment de la seva raresa, mida, ubicació o particularitat en cadascuna de les illes. No discrimina tampoc si la tala es produeix en un espai natural protegit o en una formació boscosa catalogada com ara els alzinars. Tampoc hi ha cap restricció sobre l’època de l’any en què es poden executar. D’aquesta manera, la tala d’aquestes espècies sense supervisió prèvia podria provocar, per exemple, l’abandonament de nius d’espècies catalogades i un important risc d’incendis forestals provocat per l’abandonament de les restes de les tales. Amb la nova llei, l’agricultor no haurà de complir cap de les indicacions que fins ara eren d’obligat compliment per evitar aquest risc.
– L’execució de les recuperacions de cultiu. Totes les superfícies de menys de 30 anys envaïdes per la vegetació forestal podran ser llaurades pel propietari sense necessitat d’autorització prèvia. Els bancals de més de 30 anys podran ser conreats sempre, a voluntat del propietari. Tot això sense límit d’extensió, independentment del grau de consolidació, la seva viabilitat tècnica o econòmica, la presència d’espècies protegides o catalogades, l’existència d’hàbitats o espècies d’interès comunitari, la necessitat d’obertura de vials, el pendent, el risc de incendi o erosió, o la seva mateixa ubicació en un espai natural d’alt nivell de protecció.