@Noudiari / Balears lidera, amb el 45,5%, el rànquing de les comunitats autònomes amb més rellevància en el sector turístic a Espanya. Amb això, el sector turístic balear representa el 10,0% del total de l’impacte econòmic del turisme a tot el país.
Són dades de l’últim Estudi d’Impacte Econòmic del Turisme sobre l’Economia i l’Ocupació de les Illes Balears, Impactur 2013, elaborat conjuntament per Exceltur i la Conselleria de Turisme, que ha estat presentat avui pel president del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, al costat del conseller de Turisme i Esports, Jaime Martínez; el president d’Exceltur, Amancio López, i el vicepresident executiu d’Exceltur, José Luis Zoreda.
Entre les dades recollides en l’estudi destaca que l’activitat turística de les Illes Balears es va situar al 2013 per sobre dels nivells d’inici de la crisi econòmica, erigint-se com la principal impulsora de la recuperació econòmica de la comunitat autònoma. Així, el PIB turístic va experimentar un creixement interanual del 5,7% al 2013 fins a arribar als 11.857.000 d’euros, enllaçant tres anys consecutius de creixement. El pes del PIB turístic sobre el total de l’economia de les Balears va créixer al 2013 en gairebé 5 punts en tres anys, passant del 40,7% el 2010 al 45,5% el 2013.
Un altre dels aspectes que destaca l’informe és que l’ocupació turística ha crescut de manera ininterrompuda des de l’any 2010, registrant en 2013 un increment interanual del 1,7%. D’aquesta manera, el sector turístic és el principal generador d’ocupació en la comunitat, aconseguint els 153.059 llocs de treball l’any passat, cosa que representa el 34,8% del total de llocs de treball de l’economia balear, havent ascendit en els darrers anys en gairebé cinc punts passant del 29,2% que suposava el 2008 al 34,8% que registra el 2013.
El turisme estranger s’erigeix com el principal dinamitzador del PIB turístic a les illes, gràcies a l’intens creixement registrat en els tres darrers anys. Concretament l’any 2013, la despesa turística realitzada pels turistes estrangers es va incrementar un +8,8%, fins a arribar als 9.452.000 d’euros. L’increment en la despesa turística es deriva de l’arribada de 11,1 milions de turistes estrangers, un 6,8% més que el 2012, amb un augment de les pernoctacions del 3,7%, fins a arribar als 93 milions i l’augment d’un 6,4% de la despesa mitjana diària en destinació, segons es desprèn de les dades facilitades per Frontur i Egatur.
Consum
Enfront del bon comportament de la despesa generada pels turistes estrangers, el consum turístic dels espanyols no residents a Balears va retrocedir un 11,4% l’any 2013, d’acord amb el descens del 11,9% en l’arribada de turistes nacionals i una caiguda del 10,1% en les pernoctacions, un fet motivat per la caiguda del consum a Espanya i la preferència per destinacions de proximitat, de menor despesa en transport.
Els mateixos condicionants expliquen que l’impacte econòmic dels viatges i excursions dels residents a Balears dins de les illes creixés un +9,6% al 2013, fet que suposa 71 milions d’euros més que el 2012.
La inversió en les branques característiques del turisme va ascendir a 2013 a 656 milions d’euros, un +5,2% per sobre dels nivells de 2012. L’informe explica aquest important creixement en la inversió turística a les Balears pel fort augment experimentat per la inversió privada en la reforma i reconversió d’establiments d’allotjament, impulsada pels incentius contemplats en la nova Llei de Turisme aprovada al 2012 i que ha suposat que fins 2013 la inversió desenvolupada pel sector hoteler s’hagi incrementat un 57,3%.
El president Bauzá ha destacat que els bons resultats que ofereix l’informe «no són fruit de la casualitat. Si avui estem aquí parlant de recuperació de la indústria turística, de la nostra economia, es deu en bona mesura al fet que des del primer moment vam tenir clar que per aconseguir recuperar el lideratge turístic i frenar la pèrdua de competitivitat havíem de ser ràpids i adoptar mesures contundents. Havíem de crear eines pensades per aconseguir resultats efectius, amb planificació, elaborant un full de ruta on prevèiem obtenir uns resultats a curt i mig termini, però també sent conscients de la necessitat de crear un projecte sòlid que perduri en el temps i atorgui la seguretat i confiança necessàries capaç de situar les Illes Balears en l’escenari turístic internacional que li correspon».