@Noudiari · Ara Balears / El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha defensat aquest dilluns a Palma que l’economia espanyola creixerà per sobre del 2% i tancarà l’any amb xifres d’atur inferiors a les de fa tres anys. El responsable, però, ha evitat cap compromís en dues qüestions importants per als sectors econòmics de Balears i ha mirat cap a un altre costat quan li han demanat per un nou Règim Especial Balear (REB) que compensi els desavantatges de la insularitat que pateixen els sectors productius de les Illes, o per la reducció de l’IVA turístic, que s’ha incrementat, malgrat que el PP havia promès que el davallaria.
En una conferència oferida a Palma, convidat pel ‘Diario de Mallorca’ i el Banc de Santander, el ministre s’ha limitat a destacar l’estalvi de 350 milions d’euros que tindrà la Comunitat Autònoma aquest any per la decisió presa pel govern central de reduir a zero el cost dels 4.700 milions d’euros de deute que ha obtingut l’administració balear a través de mecanismes estatals com el del pagament als proveïdors o el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). De Guindos ha destacat que aquest estalvi encara serà major en el futur.
El responsable econòmic del Govern ha contestat això quan un dels assistents li demanava per l’aprovació del nou REB, una qüestió que ha eludit. També ha fet el mateix quan li han demanat si Balears podria accedir a un règim fiscal propi com el de Canàries. En aquest punt, ha defensat que la millor aportació que es pot fer per a Balears és la recuperació de l’economia espanyola, ha recalcat que les Illes són una comunitat «més oberta» que es beneficia de la millora de la competitivitat, i ha afegit que ell és més partidari d’actuacions generals que d’específiques per a Balears.
Quan li han demanat per la promesa incomplida de reduir l’IVA turístic, el ministre ha recordat que la situació que es varen trobar els ha obligat a prendre «complicades decisions» que «comencen a donar fruit». Ha avisat que si haguessin intervingut l’economia espanyola, la situació seria pitjor. Ha defensat la rebaixa fiscal aplicada i ha advertit que mentre cada sector pensa en mesures que l’afavoreixen, la seva obligació és pensar en mesures que afavoreixin el conjunt de l’economia. «Aquí o guanyam tots o perdem tots», ha sentenciat. I ha defensat que l’evolució de la situació econòmica «va a més» per a tothom.
El ministre ha fet un discurs molt optimista de la situació de l’economia espanyola, que ell ha considerat «realista». I, a més d’apuntar que s’està registrant un creixement actualment superior al 2% del PIB, s’ha mostrat convençut que l’Estat acabarà l’any amb una taxa d’atur inferior a la de fa tres anys. «Ho tenim tot perquè els propers anys la situació sigui millor, més completa i generadora de prosperitat», ha dit De Guindos per acabar una breu conferència que portava per títol ‘Les claus de la recuperació econòmica a Espanya’.
En el seu parlament, ha considerat «obvi» que el pitjor de la crisi ha quedat enrere i ha desgranat els elements que, segons ell, han generat un canvi de tendència en l’economia i que permeten augurar un creixement per sobre del 2%: l’augment de la competitivitat que s’ha produït, amb una «moderació salarial» i inflació negativa, que ha permès millorar les exportacions; l’augment del consum que s’ha començat a registrar; l’existència d’una banca solvent i la recuperació del crèdit; la baixada de preus del petroli, que generarà una major renda disponible, i la depreciació de l’euro respecte del dòlar.