@Noudiari/ El Partit Socialista s’ha compromès a la protecció de Tagomago i dels illots de Llevant si governa a partir del mes de maig. Així ho han manifestat el candidat a la presidència del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, i el candidat a l’alcaldia de Santa Eulària des Riu, Vicent Torres ‘Benet’, que han participat aquest dijous en una xerrada organitzada per l’Agrupació Socialista per analitzar la situació actual d’aquesta illa.
El candidat socialista i secretari general de la FSE-PSOE ha destacat que “la voluntat dels socialistes és estendre aquestes noves figures de protecció a tots els illots de Llevant de l’illa d’Eivissa» i que la definició concreta de les mateixes s’hauran de decidir a partir de l’elaboració dels corresponents plans d’ordenació dels recursos naturals. “En tot cas, la figura jurídica que millor s’ajustaria és la que ja disposen els illots de Ponent, que és la de Reserva Natural, tot i que d’acord amb els tècnics s’hauria de concretar si ha de ser reserva integral o reserva especial, que són les variants que preveu l’actual Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO)”, han manifestat des del PSOE.
“Una zona mediambiental fonamental”
Vicent Torres ha insistit que «la qüestió és que estiguin protegides i que puguem fer valdre una zona mediambiental que és fonamental per a la part de Llevant de l’illa d’Eivissa». “Aquest compromís electoral respecte a Tagomago arriba després que el PP s’hagi negat a complir amb la proposta que en aquest sentit, de creació de Reserva Natural, han fet els grups progressistes durant l’actual legislatura”, han remarcat els socialistes. El candidat a la presidència del Consell ha anat més enllà, criticant també que amb el PP «no es pot ni assegurar que les lleis es compleixen, com s’ha vist reiteradament a Tagomago durant els últims anys”.
El candidat socialista a l’alcaldia de Santa Eulària també fa seu aquest compromís de protecció dels illots de Llevant, però ha alertat que el primer que s’ha de fer a l’Ajuntament és “veure què ha estat passant a Tagomago, quant a obres realitzades i autoritzacions atorgades a l’empresa que explota l’illa”. «Per la informació que hem rebut de l’Ajuntament, ens dóna la sensació que vol amagar alguna cosa i no diu la realitat de com està Tagomago», ha dit el candidat socialista a Santa Eulària. Segons Vicent ‘Benet’, hi ha hagut «contradiccions» per part de l’equip de govern de Vicent Marí que mostren una actuació envers Tagomago «que no està clara», començat pels seus informes favorables a instal·lacions com el moll de càrrega i descàrrega per donar servei a la casa i al quiosc il·legal.
“Tagomago ha de ser Reserva Natural”
En tot cas, Vicent ‘Benet’ ha ratificat el compromís socialista que a partir de maig, si hi ha governs del PSOE, es promourà una protecció pels valors naturals d’aquesta illa: «Tagomago ha de ser Reserva Natural, algun tipus de figura hi ha d’haver per preservar aquesta illa, i que no sigui un punt conflictiu com és ara i que posa en perill moltes espècies, d’aus sobretot, que tenen allà un lloc on reproduir-se».
Els candidats socialistes han fet aquestes declaracions en acabar la xerrada sobre Tagomago celebrada aquest dijous a Santa Eulària, que ha comptat amb la participació del president del GEN, Joan Carles Palerm, i del biòleg José Luis López. Palerm ha explicat els valors naturals de Tagomago i com aquests es veuen amenaçats per les activitats que s’hi fan, tant l’activitat del quiosc com de la casa, de vehicles, o el vol continuat de l’helicòpter de l’empresari que explota totes aquestes instal·lacions.
Contaminació lumínica i proliferació d’espècies invasores
Contaminació acústica o lumínica, la proliferació d’espècies invasores com rates i conills, que estan vinculades directament a la presència humana a l’illa, són factors que alteren o que directament posen en perill la supervivència d’espècies amenaçades com és el virot, una au en perill d’extinció que se sap que es reprodueix a Tagomago tot i que no se n’ha fet cap estudi per saber exactament quin nombre d’exemplars hi ha a la seva costa.
El biòleg José Luis López ha explicat que tenint en compte els endemismes, les espècies protegides i la resta de valors mediambientals de Tagomago, «si això no té dret a ser un espai protegit, res no ho té». El biòleg considera que el més adient per a la protecció de Tagomago és la figura de Reserva Natural, juntament amb el corresponent pla d’ordenació dels seus recursos.