@Noudiari / Prop de 300 persones varen assistir ahir a la tarda a la conferència que la psicòloga i periodista Heike Freire va oferir al Palau de Congressos de Santa Eulària des Riu. La xerrada, anomenada ‘Autonomía infantil: riesgo y aprendizaje’ és la primera de les dues sessions que conformen el programa d’enguany de ‘La aventura de educar en familia’, un programa dels Serveis Socials de l’Ajuntament que ja arriba a la seva sisena edició. Per a afavorir l’assistència dels pares, es comptava amb un servei de guarderia amb monitors i s’habilità el hall del Palau de Congressos amb una pantalla de projecció i cadires.
La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, Ana Costa, va inaugurar les jornades i, seguidament, Freire va expossar davant l’autidori conceptes com els de sobreprotecció, els ‘pares helicopter’ (sempre ‘sobrevolant’ el seu fill per a evitar-li cap risc o acomplint qualsevol dessig) o averssió al risc.
Per contra, i de forma molt resumida, Freire va apuntar que l’assumpció de riscos és fonamental per al desenvolupament de l’autonomia dels menors, per al seu propi coneixement de les seves capacitats i per a la formació de la seva personalitat. Així, va apuntar com diferents estudis parlen de que deixar més llibertat per a l’exploració o deixar als petits fer activitats que molts adults per qüestions culturals consideren perilloses (usar un ganivet, un pal o jugar amb foc) contribueixen a millorar l’autonomia i, inclús, poden traduir-se en més accidents lleus però molts menys accidents greus entre els menors.
Freire és una reputada psicòloga i periodista que ha escrit dos llibres, participa en diferents col·lectius i dirigeix la revista ‘Mente Sana’. El dia 20 tindrà lloc la següent conferència, a càrrec del pediatra Carlos González, aquest últim conegut per les seves publicacions sobre alimentació de bebès i menors, promoció de l’alletament i la seva postura contrària a un gran volum de normes i càstigs.
Prevenció i informació
L’aventura d’educar en familia’ és una iniciativa dels Serveis Socials i és complementària a les Escoles de Famílies (abans de Pares i Mares, denominació no tan flexible per a incloure tots els models possibles de famílies), que tenen com a objectiu un treball de prevenció i informació, donar pautes per a millorar la comunicació i la relació familiar, oferir pautes per a ajudar a resoldre dubtes i conflictes dins l’entorn familiar i facilitar tècniques educatives que ajudin a potenciar el paper dels pares i de les mares, com també formar amb tècniques de mediació de conflictes entre pares-mares /fills-filles.
Aquest nou cicle de conferències sorgeix del Servei d’Orientació Familiar amb la col·laboració de la Comissió Municipal d’Infància i Adolescència i del Consell Escolar Municipal. A més, forma part de les activitats de suport que ofereix el Servei d’Orientació Familiar (SOD) del Consistori.
Aquest departament ofereix formació i recursos per a entitats i la comunitat en general, però també, i especialment, per a persones i nuclis familiars, oferint pautes per a millorar la comunicació, per a resoldre conflictes i oferir els recursos institucionals disponibles i indicats en cada cas.