@Noudiari / El Telescopi de Cala d’Hort (TCH), depenent del Departament de Cultura del Consell Insular d’Eivissa i gestionat per l’Agrupació Astronòmica d’Eivissa (AAE), ha descobert durant el darrer any (2014) un total de 81 asteroides, amb la qual cosa la xifra total dels que han estat descoberts i inicialment assignats a l’entitat eivissenca des de 2011 ja és de 212.
La xifra d’asteroides que s’han descobert anualment ha anat creixent de manera sostinguda durant aquests anys, ja que si el primer any de funcionament del TCH es varen trobar 5 astres d’aquest tipus, el 2012 ja varen ser 14, el 2013 passaren a 36 i el 2014 s’han detectat els 81 esmentats.
Aquests cossos han estat adequadament homologats i registrats pels dos organismes que s’ocupen de reunir els descobriments d’asteroides a tot el món: el Minor Planet Center (MPC) i el Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA. Com que l’atribució d’aquests astres a l’AAE és encara provisional, és possible que algun d’ells passi a ser assignat a algun altre observatori del món.
Tots els asteroides descoberts passen a formar part del banc de dades d’aquests dos organismes, que elaboren un cens sobre tots els components que figuren en el Cinturó d’Asteroides que hi ha en el Sistema Solar, un anell de roques situat entre Mart i Júpiter, i on es troben la major part dels asteroides que hi ha.
Entre aquestes roques es troba un NEO (Near Earth Object), és a dir, un objecte especialment proper a la Terra i que, per la seua potencial perillositat, passa a formar part d’un registre especial on es fa un seguiment detallat de la seua òrbita per si experimenta canvis. Aquest NEO és un dels 11.000 que s’han descobert fins ara per part de tots els observatoris del món i porta la numeració oficial 2013XV8, ja que va ser ‘fotografiat’ el 2013, tot i que registrat el 2014. Té la grandària de l’illot de es Vedranell i va tenir el seu màxim apropament a la Terra el 23 de gener de 2014 a suficient distància com per no representar cap perill.
L’asteroide més gran trobat fins ara per l’AAE és el 2014QQ295, una enorme roca d’uns 7,2 kilòmetres de longitud que forma part també del Cinturó d’Asteroides. N’hi ha molts d’una mida similar a aquest. D’altra banda, durant l’any 2014 s’han realitzat cinc trobades públiques d’observació astronòmica a les instal·lacions del Consell al TCH, a més d’altres realitzades per l’AAE a altres indrets de l’illa d’Eivissa.
Escoles, associacions de vesins i col·lectius particulars han passat per Cala d’Hort durant 2014 per observar l’Univers i comprovar com funciona el Telescopi de Cala d’Hort, rebent les oportunes explicacions sobre la seua funció. La qualitat del cel de Cala d’Hort, especialment a l’hivern, proporciona un escenari perfecte per gaudir del coneixement del firmament, tant a través de telescopis amateur com professionals.