@Noudiari / Les diverses ponències realitzades aquest cap de setman a Formentera amb motiu de les Jornades de Participació Ciutadana de Gent per Formentera han comptat amb una elevada participació tant de militants i simpatitzants com de ciutadans en general, i s’han tractat i debatut els diferents aspectes que afecten l’illa, tot establint-se les línies bàsiques generals que han de regir la política de GxF en el futur.
Les jornades s’han conclòs parlant de política territorial i medi ambient; els assistents han manifestat la percepció d’haver tocat sostre i la necessitat de pendre mesures que limitin el creixement urbanísitic. En aquest sentit, s’ha proposat la necesitat d’assolir un Pacte pel Territori de tots els ciutadans que estableixi un model definitiu de política territorial i que blindi la preservació del territori davant qualsevol alternança política.
Una de les idees bàsiques que ha sorgit és la transversatilitat. «Cada dia queda més clara la interrelació entre les distintes àrees d’acció, i per tant, és necessari aprofundir la concepció d’una política global, que sigui coherent en tots els àmbits. El que es fa en Cultura, s’interrelaciona amb Turisme, el que es fa en Turisme incideix sobre el territori, alhora que el territori defineix també el model turístic, a títol d’exemple», aclara GxF en una nota de premsa.
Aquesta concepcció global, que s’hauria de traslladar també a l’Administració, podria fer més eficient la gestió i optimitzar recursos, alhora que obtenir millors resultats, segons s’ha plantejat. S’ha destacat i ha set un tema també transversal, la necessitat d’aprofundir en la participació ciutadana.
La Savina
S’ha valorat molt positivament el procés de participació iniciada per a resoldre la problemàtica del nucli de la Savina, i que encara pot anar més enllà, «i s’han de reactivar canals de particiació sectorials, que permetin la implicació directa de la ciutadania i entitats associatives en la vida política, apunten des de la formació progressista.
Per un altre costat, s’ha destacat la importància de la cultura, la llengua i la preservació, conservació i difusió del patrimoni, no només per a benefici dels ciutadans residents, sinó també com a oportunitat per a complementar i millorar l’oferta turística.
Quant a polítiques socials, s’ha destacat que una illa que vol ser justa i solidària «no es pot permetre que ningú quedi pel camí. S’han de oferir els serveis necessaris perquè tothom que té una necessitat bàsica tengui una resposta des de l’Administració», s’ha dit.
També s’ha destacat la importància que ha de tenir el voluntariat, «que sense dubte pot complementar l’acció de l’Administració que moltes vegades per manca de recursos no pot arribar arreu on seria necessari». S’ha tractat també la problemàtica d’accés a l’habitatge, tot valorant positivament la regulació d’habitatges turístics que augmentarà l’oferta d’habitatge, així com debatent i valorant altres actuacions possibles.
Transport i economia
També s’han abordat els distints aspectes de l’economia local, destacant la importància d’aprofundir en el model turístic de qualitat, trobar un equilibri per a aconseguir una mobilitat i un model turístic sostenible que perduri en el temps, que respecti els recursos naturals, paisatge i cultura i permeti una millor quaitat de vida per als residents.
Així mateix, s’ha resolt la necessitat de treballar en la mobilitat sostenible, prenent mesures que potenciïn l’ús de la bicicleta i el transport públic i incentivin la utilització de vehicles d’emissió 0.
En l’àmbit de l’esport s’han debatut les línies generals de la política esportiva, tractant les mesures necessàries per a incrementar la implicació de la societat en l’esport i també per a generar esdeviniments esportius que situïn l’illa en el mapa de competicions esportives.