@Noudiari/ El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Benestar Social, Infància i Joventut ha explicat aquest matí el Pla estratègic d’infància i joventut de Formentera, elaborat de manera coordinada entre diferents àrees del Consell de Formentera i aprovat per unanimitat en el darrer ple ordinari de febrer.
A la presentació han assistit Dolores Fernández, consellera de Benestar Social, Infància i Joventut, Pere Serra, cap de Benestar Social, i Mònica Rey, cap de Joventut. El document preveu 37 accions concretes a desenvolupar entre l’any 2015 i l’any 2018, “de les quals, més d’un 50% ja estan en marxa i la resta són molt realistes”, ha dit Dolores Fernández.
La consellera ha destacat tres grans aspectes del Pla estratègic: “Recull totes les accions en favor de la infància i la joventut, promou la participació dels joves i protegeix els drets dels nens i les nenes”.
Abans d’arribar a la descripció de les accions, Mònica Rey, cap de Joventut, ha explicat que el document «ofereix una descripció de la realitat social i demogràfica de l’illa, amb dades molt interessants, com el fet de fixar la població entre 0 i 18 anys de l’illa en 1.839 persones, 982 de sexe masculí i 857 de sexe femení”. Aquesta part del pla també inclou informació sobre la normativa existent en matèria d’infància i joventut.
En quant a les accions, un total de 37, han estat presentades per Pere Serra. El cap de Benestar Social ha explicat que “el Pla divideix les accions segons s’orienten a millorar l’entorn familiar, la participació, la igualtat d’oportunitats o la salut i la prevenció”.
Millora de l’entorn familiar
En quant a les accions orientades a millorar l’entorn familiar, un total de cinc, hi ha mesures com el Punt de trobada entre mares i pares amb una relació personal dolenta per tractar assumptes relacionats amb els fills, els cursos de competències parentals, pràctiques per restaurar problemes familiars i la millora de la coordinació sanitària amb altres administracions.
Les mesures orientades a millora la participació són un total de 21, i apareixen mesures com la promoció del voluntariat, campaments d’oci, competicions i campus esportius o el Casal de Joves, una infraestructura molt important per fomentar activitats per als joves.
Les mesures orientades a la igualtat d’oportunitats, un total de sis, inclouen propostes com convenis de col·laboració amb les entitats esportives de Formentera per la subvenció de places a les famílies en dificultats o la potenciació de l’òrgan de participació del Consell de la infància i la joventut.
En darrer lloc, entre les propostes orientades a millorar la salut i la prevenció dels menors destaquen el Programa Formentera Marxa, que organitza activitats senzilles amb monitor durant el cap de setmana o un programa per assegurar que tot jove de 16 anys quan acabi l’ensenyament obligatori tingui adquirides habilitats per protegir-se de les drogues, i es conductes addictives tecnològiques i formació en matèria afectiva i sexual.