@Noudiari/ Esquerra Unida (EU) ha reclamat una “solució d’emergència” per l’emissari submarí de la depuradora de Vila, la situació del qual han titllat de “dramàtica per la seva vellesa, pel mal estat de conservació i per la manca de protecció, que fa que siguin molt freqüent els vessaments d’aigües brutes a la platja de Talamanca”. Per tot això, han exigit un projecte definitiu amb una nova ubicació “més adequada”. “La ubicació de l’actual emissari, que ni tan sols està legalitzat, no és correcta, ja que afecta l’escull barrera de posidònia de la badia, i se situa massa pròxim a la platja, que es veu afectada de manera directa cada vegada que es produeix una avaria”, han detallat des d’EU.
“Hi ha una alternativa fàcil de realitzar i econòmica que sembla que l’administració autonòmica no vol contemplar, a pesar de tenir estudis que la proposen. Es tractaria de portar les aigües depurades al dic de Botafoc, aprofitant la canonada que ja existeix, i a partir d’allí iniciar l’emissari submarí. Amb la mateixa longitud d’emissari, s’allunyaria molt més de la costa, no afectaria la posidònia i eliminaria els riscos de contaminació de la platja de Talamanca, en el cas que es produís una avaria o accident”, han explicat des d’aquesta formació.
Una solució global pels abocaments a Talamanca
A més, també han instat a la conselleria balear de Medi Ambient a unificar i resoldre globalment el problema dels abocaments de les instal·lacions que gestiona i que afecten la badia de Talamanca. “No només hi ha l’emissari sinó que també tenim, situat al costat de l’Illa Plana, l’abocament de la salmorra procedent de la planta dessaladora, ja ha provocat danys ambientals irreversibles, especialment sobre la posidònia, que no pot sobreviure amb una salinitat tat alta”, han subratllat.
La solució, per EU, és “relativament senzilla”. Segons aquest partit, “les dues conduccions es troben a molt poca distància i l’enllaç amb la canonada instal·lada sota l’accés al dic del Botafoc, a la que no es dóna cap utilitat, és factible sense que es necessitin obres de grans dimensions, i les tramitacions davant altres administracions (Costes i Autoritat Portuària) no haurien de ser molt més complexes”. “Amb aquesta alternativa, els efluents procedents de la depuradora i la dessaladora es mesclarien, donant una salinitat pròxima a la del mar, les aigües serien més netes i la sortida de l’emissari se situaria a més distància, encara que tengués la mateixa longitud”, han conclòs des d’EU.