@Noudiari/ La General de Recursos Hídrics ha afirmat que continua amb el procés per a la revisió del Pla Hidrològic de les Illes Balears corresponent al segon cicle de planificació (2015-2021). Aquesta revisió va començar el juny passat, d’acord amb el que estableix la Directiva Europea de l’Aigua, que fixa en sis anys el termini de revisió del pla i ara segueix amb una nova tanda de tallers de participació pública adreçats a tota la població. La fase de revisió que es du a terme ara és la darrera d’aquest procés i el termini per presentar al·legacions al document acabarà a mitjans d’abril.
Les reunions a les Pitiüses tindran lloc dijous 19 de març a les 12 h al Consell Insular de Formentera i dijous 26 de març, a les 12 h i a les 18 h, al Consell Insular d’Eivissa.
Un instrument de planificació amb una gran repercusió
L’actual Pla Hidrològic de les Illes Balears fou aprovat el mes de setembre de 2013 pel Consell de Ministres, a proposta del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA). El PHIB és un instrument de planificació amb una gran repercussió al territori de les illes, la seva activitat econòmica i els seus valors mediambientals atès que regula les actuacions relacionades amb el cicle integral de l’aigua i el domini públic hidràulic. Els principals objectius són garantir el bon estat ecològic del domini públic hidràulic, satisfer la demanda d’aigua, protegint-ne la qualitat, equilibrar i harmonitzar el desenvolupament regional i sectorial i fomentar un ús racional d’aquest recurs preuat.
El nou PHIB introdueix la figura de massa d’aigua en substitució del concepte unitat hidrogeològica utilitzat fins ara per classificar els recursos disponibles. Així, a les Balears hi ha 90 masses d’aigua, classificades en quatre categories en funció del seu estat ecològic, i de les quals el 70 per cent es troben en un bon estat.
Mesures d’estalvi d’aigua
El PHIB també recull mesures encaminades a l’ús racional i a l’estalvi d’aigua, amb un objectiu de reducció de pèrdues en xarxa del 20 per cent abans de l’any 2021, impulsant que les noves edificacions incloguin aixetes d’estalvi d’aigua. A més, es recull un ampli programa de mesures, amb una inversió total prevista, entre totes les administracions, d’uns 2.700 milions d’euros fins a finals de 2027.
A més, el PHIB manté els perímetres de protecció dels pous de subministrament urbà, així com la distància mínima entre captacions, que és de 100 metres, tal com indica la Llei d’Aigües. També fomenta l’ús de recursos alternatius (aigua regenerada i dessalada) per a determinats usos amb l’objectiu d’afavorir la recuperació i la millora dels recursos naturals.