La cineasta Ana Olivia Fiol ha elegit ‘Everyone says I Loye You’, de Woody Allen, per a la projecció del divendres 3 de maig en el marc del Cicle Divendres de Cine a Can Jeroni, a les 20 hores.
Segons explica, “Woody Allen és un dels meus referents pel sentit de l’humor i la visió sobre la vida. Tinc altres pel·lícules favorites com ‘Misterioso asesinato en Manhattan’; ‘Scoop’, ‘Días de radio’, o ‘Match Point’, però després de donar-li moltes voltes vaig decidir apostar per aquest títol. Em venia de gust que la pantalla gran del preciós Can Jeroni vibrés amb un musical i aquesta és una obra mestra”.
En la trobada amb els amants del setè art en el marc del cicle ‘Triat pels Nostres’, Ana Olivia Fiol convida a gaudir d’un dels directors mítics de la història del cinema: “És Woody Allen en estat pur, amb els seus diàlegs mordaços, els seus moments esbojarrats, un ritme que no deixa que et despistis i un final que t’alegra el cor. Un film dels que t’il·luminen els dies tristos, una comèdia entranyable a la qual dóna vida un elenc tan meravellós que costa enumerar tots els actors de primer nivell que dansen per la pantalla a cadascuna de les històries que es van entrellaçant entre si”.
Exclama “si us plau, no us la perdeu!” i posa èmfasi en que un dels grans plaers que brinda aquest cicle consisteix en gaudir de pel·lícules inoblidables en gran format: “No vaig tenir mai l’oportunitat de veure aquesta pel·lícula al cinema perquè el 1996 jo era molt petita. A casa meva consideraven Woody Allen un senyor excèntric que feia coses rares. Crec que ‘Annie Hall’ marca un abans i un després a la carrera d’aquest director, que espero que tingui llarga vida i continuï rodant molts anys més. Per tant, aquesta era l’oportunitat perfecta per veure aquesta pel·lícula excepcional a la pantalla gran”.
En relació amb la importància i l’originalitat del cicle de cinema a Sant Josep, considera molt positiu que els espectadors puguin gaudir d’opcions diferents, de la mà d’un cineasta diferent.
Fins ara s’han projectat des de clàssics indispensables de Hitchcock o Truffaut, fins a l’última i controvertida proposta de Ruben Östlund, i per això, assistir cada divendres tarda a Can Jeroni, és un èxit assegurat”.
Ana Olivia Fiol
Es defineix com a escriptora, fotògrafa de moda, productora de cinema i activista cultural i explica així la seva trajectòria: “Com a escriptora, he participat a la publicació de tretze títols, per encàrrecs d’autors i editorials. Per fi, el 2018, vaig poder signar com a autora la meva catorzena publicació. Es tracta d’una novel·la entre el thriller i el romanç, ambientada a Eivissa i titulada ‘La isla de ámbar’, d’Ediciones Versátil”.
En qualitat de fotògrafa i dissenyadora gràfica, ha col·laborat amb empreses de l’illa i també per a grans marques de roba i complements, agències de models i editorials a revistes. Tot i això, matisa que «la literatura m’ha acompanyat des de sempre i quan no he estat treballant en un llibre per encàrrec, he escrit infinitat d’articles per a publicacions sobre viatges, tecnologia i estil de vida». Sobre els projectes en què es troba immersa actualment, destaca que “sóc productora executiva d’Es Gegant des Vedrà i altres rondaies” i, des del 2021, em vaig implicar en la gestió de sol·licitud de permisos de rodatge; la recerca de patrocinadors i el finançament necessari per fer-ho realitat. Ara estem centrats en el pas per festivals i en la distribució nacional i internacional de la pel·lícula”.
Precisament, divendres que ve 3 de maig, a les 18 hores, s’inaugura a Can Jeroni l’exposició ‘Es Gegant des de dins’, amb les fotografies de Toni Planells sobre el rodatge: “A través de les imatges podem veure algunes escenes icòniques , però també moments divertits. L’originalitat resideix en el seu format, impressió sobre llenç en bastidor, que fan una picada d’ullet a les històries del llargmetratge amb les 3 rondalles. A més, cada fotografia té un codi QR, que proposa un viatge a continguts exclusius de la pel·lícula, des de cada quadre”.
La productora executiva avança que “poder accedir a escenes de la pel·lícula i secrets del rodatge suposa una experiència única, perquè el film encara no està disponible en cap plataforma. Passaran mesos fins que el públic pugui gaudir a les sales de cinema d’aquesta pel·lícula 100% eivissenca plena de màgia i fantasia”. En aquests moments no és la seva única il·lusió professional: “Estic treballant en la postproducció d’un curtmetratge meravellós, en coproducció amb Pauxa Films i amb l’actriu Ana Vide. Hem portat a terme un projecte molt personal, que volíem abordar fa molt de temps i per al que hem tingut la immensa sort de comptar amb la directora Carmen Vidal”.
Afegeix: “tenim nous projectes a l’horitzó, alguns amb Héctor Escandell, els quals comencen a tenir una forma força definida, però sobre els quals no puc comentar més”. Junt amb la literatura, la seva gran passió és el cinema: “El 2020 vaig ser una de les impulsores de l’espot Back to paradise, la missió del qual era promocionar l’illa com a destinació perfecta per a produccions cinematogràfiques. Una acció impulsada des de l‟associació de professionals de l‟audiovisual d‟Eivissa (APAI), de la qual actualment sóc presidenta, amb suport d’Ibiza Travel”. Sobre la rellevància dels cineastes de l’illa, subratlla que “com a presidenta d’APAI i també ara des de la Eivissa Film Commission, es treballa per aconseguir més professionalització del sector i per oferir més visibilitat als projectes locals. L’illa té molts avantatges, però també alguns inconvenients”.
En aquest sentit, confessa que “no és fàcil tirar endavant i tampoc n’hi ha prou amb la suma de talent i energia. Si no estimes el món del cinema, i no és la teva veritable vocació, se’t pot fer molt costa amunt”. Tot i que es mostra optimista sobre la projecció de l’illa com a destinació i plataforma de cinema, opina que “encara queda molt de camí per recórrer, però per sort moltes empreses i administracions veuen clar que el cinema pot ser una autèntica indústria cinematogràfica i un sector estratègic, com passa a Navarra o Euskadi. És el moment que l’illa aposti per atraure rodatges internacionals de pressupost elevat, amb les repercussions que això pot tenir per a empreses del sector audiovisual, l’hostaleria o el sector serveis. Encara més, si aquests projectes poden tenir un impacte fora de temporada alta, aportant el seu granet de sorra a la desestacionalització del turisme. Si a més a més d’un plató natural, poguéssim oferir instal·lacions professionals ben equipades i competitives, les possibilitats serien enormes per promocionar Eivissa com a localització de rodatges”.
Des d’una perspectiva de gènere, posa en valor la rellevància de les cineastes de l’illa: “Al panorama audiovisual eivissenc, som moltes les dones involucrades i això em sembla fabulós, perquè a més totes destaquen pels seus èxits, esforç i il·lusió. I això mereix un respecte, com en el cas de Helher Escribano (directora d’Ibicine); Noemí Castro (directora de l’Ibiza Film Commission), Bárbara Hermosilla (actriu, productora i creadora de l’Escola de Cinema), Paula de Granvar (directora d’art), Inma Saranova (directora del Festival Mal del Cap) i, per descomptat, les ja esmentades, Carmen Vidal (directora i guionista) i Ana Vide (actriu i productora).
‘Everyone says I Love You’
La comèdia musical de Woody Allen, rodada a Nova York, Venècia i París, compta amb un repartiment ple d’estrelles com Drew Barrymore; Natalie Portman, Goldie Hawn, Julia Roberts, Alan Alda, Edward Norton o Tim Roth, a més del mateix Woody Allen. Va ser nominada per als Premis Golden Globes i està considerada com una de les 86 millors pel·lícules musicals de la història.
‘Divendres a Can Jeroni’
El Cicle impulsat per la regidoria de Cultura de Sant Josep protagonitza els divendres de Can Jeroni, a les 20 hores, amb entrada lliure fins a completar aforament. Les figures més rellevants del cinema de l’illa presenten cada divendres la pel·lícula que han triat, creant així una proposta eclèctica, que abasta diversos gèneres i inclou una selecció d’obres mestres, sota el títol ‘Triat pels nostres’. El millor pla de cinema per a les nits dels divendres continua durant tot el mes de maig a Can Jeroni amb personalitats rellevants del món del cinema de l’illa i grans pel·lícules, que es projectaran en tots els casos en versió original: Ramon Mayol presentarà ‘Lost in Translation’, de Sofia Coppola (2003), el divendres 10 de maig. Cristina Ramón s’ha decantat per ‘CODA: Los sonidos del silencio’, de Siän Heder (2017), per al divendres 17 de maig. Bastien Francois porta a la pantalla gran de Can Jeroni ‘Under the skin’, de Jonathan Glazer (2013), el divendres 24 de maig. Posa el colofó al mes de maig el cineasta David Marqués, amb ‘Straw Dogs’ (Perros de Paja), de Sam Peckinpah (1971), el divendres 31 de maig.