L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia inaugura el proper divendres, 29 de juliol, a les 20.30 hores al Centre de Cultura Can Jeroni l’exposició ‘Tito’ en homenatge pòstum al ceramista Lautaro Valenzuela, Tito, nascut a Xile però molt arrelat al municipi, on va residir durant dècades i fins a la seva mort a finals de 2020, als 81 anys, en un accident de trànsit. L’exposició consisteix en una retrospectiva de peces de ceràmica-gres de la seva col·lecció i es podrà visitar fins al 21 d’agost.
L’artista, que residia des de fa molts anys a la zona des Cubells, ha exposat en diferents ocasions les seves obres en el Centre de Cultura Can Jeroni, l’última a finals de 2019 amb l’exposició ‘Tiempo de retornos’. En aquella exhibició es va poder gaudir d’obres amb inspiració natural com a muntanyes, volcans o paisatges del seu Xile d’origen, algunes de les quals es podran tornar a veure en aquesta exposició de tribut al seu record.
«Amb la seva desaparició vàrem perdre un gran artista i un vesí de Sant Josep, però ens queda un gran llegat per a totes les persones que l’hem conegut, que és poder seguir gaudint de la seva obra, que tantes vegades va exposar al nostre municipi. Per a aquest dia comptarem amb la visita de familiars arribats de Xile i també amics pròxims que ens acompanyaran en la inauguració de l’exposició, una cosa que fa encara més senyalat aquest homenatge, pel que esperam comptar també amb molts dels que el vàrem conèixer i valoren la seva obra, que convidam a descobrir durant aquestes setmanes que la tindrem exposada» ha dit la regidora de Cultura, Cristina Ribas.
El ceramista Lautaro Valenzuela es va formar a l’Escola d’Arts Aplicades de la Universitat de Xile fins el 1962, on va començar una àmplia carrera compartint taller posteriorment amb Pedro Hernández i Waltraut Petersen. Després d’aquestes experiències es va traslladar a Barcelona i va treballar al costat d’Antonio Campusano. A l’illa d’Eivissa va amplificar el seu espectre artístic convertint-se també en dissenyador de jardins, sense perdre de vista la ceràmica. No va ser fins a 2006 la seva tornada a Xile per a refrescar la seva formació, en aquella ocasió al taller Huara de Zoog, on va reprendre l’exposició de la seva obra començant a participar en mostres col·lectives.