@Noudiari / Juliol sempre és un mes en què el cinema cobra gran protagonisme a Can Jeroni i permetrà a un públic de totes les edats gaudir d’una selecció de grans pel·lícules, que desentranyen qüestions socials, indueixen al riure i contenen importants dilemes morals. Els caps de setmana sempre comencen amb el cicle “Cinema per a un divendres d’estiu”, mentre que els dissabtes es destinen a la projecció de pel·lícules en català, dins del cicle per a majors. Els diumenges, així mateix, nens i joves compten amb el seu propi cicle d’emissions doblades al català. Un estiu cinèfil que no és exclusiu de Can Jeroni, perquè a Sant Agustí torna la Nit del curt i Sant Jordi dedica les seves projeccions a la fresca de la Plaça de l’Església al mític mestre del cinema mut Buster Keaton. Sant Jordi, a més, oferirà aquest 6 de juliol l’emissió en directe de l’òpera Il trovatore, des del Teatre Real de Madrid. El 20 de juliol Can Jeroni també rep un dels espectacles de flamenc-jazz més importants que hagi acollit el seu escenari, amb l’actuació del quintet català Los Aurora, del qual forma part el percussionista local Joan Carles Marí. La sala d’exposicions, així mateix, acull la mostra de Julio Bauzá Geometrías III i, posteriorment, l’exposició “Diàlegs i evolució” d’Àngel Sanmartí, Miquel Segura i Vicenç Torres.
1-21 de juliol
Continua l’exposició Geometrías III de Julio Bauzá
La sala d’exposicions de Can Jeroni acull fins al 21 de juliol l’exposició de Julio Bauzá, un dels artistes establerts a Eivissa més prolífics i autèntic hereu del moviment dadaista. En aquesta ocasió, ofereix a l’illa la mostra Geometrías III, que ja va inaugurar fa pocs mesos a la galeria Malvin de Madrid, amb gran èxit de públic. Es tracta d’una sèrie extraordinàriament minimalista i conceptual, on Bauzá s’expressa de forma contundent a través de geometries senzilles, com a rectangles i triangles, i cromatismes purs, en blanc, vermell i negre. Horari: de dimarts a diumenge, de 10.30 h a 13.30 hores, i també de dijous a dissabte, de 18.30 h a 21 h.
5 de juliol (21.00 hores)
Divendres de Cine (Cicle: “Cine per a un divendres d’estiu”): La sombra de la ley (2018)
Durant els mesos de juliol i agost els Divendres de Cine donen cabuda al cicle “Cine per a un divendres d’estiu”. Aquesta primera pel·lícula, La sombra de la ley (Espanya, 2018), està dirigida per Patxi Amezcua i va guanyar tres premis Goya: millor fotografia, direcció artística i vestuari. Se situa a l’Espanya de 1921, quan el país viu un moment agitat i caòtic, amb constants enfrontaments de carrer entre pinxos i anarquistes. Enmig dels disturbis, el policia Aníbal Uriarte és enviat a Barcelona per a trobar als culpables d’un robatori a un tren militar. Allí coneix la Sara, una jove temperamental i lluitadora… La protagonitzen Luis Tosar i Michelle Jenner.
6 de juliol (20.30 hores)
Documental i conferència sobre el “Tot inclòs”
El col·lectiu Tot Inclós organitza aquesta projecció i conferència amb el títol “Tot Inclòs”. Danys i conseqüències del turisme a les nostres illes”. Es parlarà de les diferències socials i com augmenten ràpidament, que el dèficit d’infraestructures socials és crònic, de la dependència exterior absoluta, que l’impacte territorial no atura…
6 de juliol (21.00 hores)
Projecció especial de l’òpera Il Trovatore a la plaça de l’Església de Sant Jordi
El 6 de juliol és una nit molt especial per als amants eivissencs de l’òpera, ja que podran gaudir de la retransmissió en directe des del Teatro Real de Madrid de Il Trovatore de Giuseppe Verdi, a la plaça de l’Església de Sant Jordi. Aquesta iniciativa forma part dels actes de la Setmana de l’Òpera. Es tracta d’una nova producció del Teatro Real i Maurizio Benini, que dirigeix dos equips replets de grans estrelles verdianas: Ludovic Tézier, Maria Agresta, Ekaterina Semenchuk, Francesco Meli i Roberto Tagliavini, entre molts altres. L’enrevessada trama, basada en l’obra de teatre d’Antonio García Gutiérrez, compta aquí amb una gran producció a càrrec de Francisco Negrín, que destaca la tensió dramàtica i irresistible d’aquesta obra de Verdi.
7 de juliol (19.30 hores)
Cicle de cinema infantil i juvenil “Units pel nostre parlar”: Els Croods (2013)
Durant tots els diumenges de l’estiu el Centre de Cultura Can Jeroni acull aquest cicle de versions doblades al català, que organitza Ca Sa Majora S.XXI amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Josep. La primera projecció és aquesta pel·lícula americana d’animació, rodada en 2013 i recomanada per a majors de sis anys. Els Croods són una família de les cavernes que sobreviu gràcies a la naturalesa sobreprotectora del seu obstinat i estricte patriarca, Grug. L’única que qüestiona l’estil de vida de la família és la seva filla adolescent, Eep, que sistemàticament desobeeix les ordres del seu pare. 98 minuts.
12 de juliol (21.00 hores)
Divendres de Cine (Cicle “Cine per a un divendres d’estiu”): La noche de los 12 años (2018)
Aquesta pel·lícula uruguaiana, dirigida per Álvaro Brechner en 2018, va obtenir innombrables premis, com el Goya al millor guió adaptat o el premi del públic al Festival Llatinoamericà de Biarritz. Transcorre en 1973, quan l’Uruguai es troba sota el poder de la dictadura militar. Una nit de tardor, diversos presos tupamaros són trets de les seves cel·les en una operació militar secreta. Els qui els han capturat tenen l’ordre de, ja que no van poder ser assassinats en el seu moment, tornar-los bojos. Els presos acaben passant 12 anys aïllats, encaputxats i lligats la major part del temps, privats de les seves necessitats més bàsiques. Entre ells hi havia Pepe Mújica, que més endavant va arribar a convertir-se en president del país.
13 de juliol (21.00 hores)
Cicle de cinema per a majors en català: Cinema Paradiso (1988)
Del 13 de juliol al 24 d’agost tots el dissabtes es projectaran pel·lícules en versió original en català o doblades al català. La primera d’aquest cicle és la mítica Cinema Paradiso, producció italiana rodada per Giuseppe Tornatore en 1988. La pel·lícula constitueix un veritable homenatge al cinema i va guanyar l’Óscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, entre molts altres premis. Narra la història de Salvatore, un nen d’un petit poble que té com a únic passatemps anar al cine. Un dia, Alfredo, l’operador, li permet accedir als misteris i secrets que s’amaguen darrere de les pel·lícules. Salvatore creix i arriba un moment en què ha d’abandonar el poble i guanyar-se la vida. Trenta any després, rep un missatge que el commina a tornar a casa. Versió doblada al català. 155 minuts.
13 i 27 de juliol (22.00 hores)
Nit del curt a la fresca as Tancó de Can Curt (Sant Agustí) amb Mecal
La II Mostra de Curtmetratges Mecal, en col·laboració amb el Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona, se celebra tot l’estiu al tancó de Can Curt, a Sant Agustí. Les projeccions tindran lloc els dissabtes, a les 22 hores. El 13 de juliol està dedicat a la comèdia. El 20 de juliol no hi ha sessió. El 27 el títol de la jornada es Voyage, Voyage, curtmetratges que ens faran viatjar. Més informació a www.mecalbcn.org.
13, 20 i 27 de juliol (22.00 hores)
Cine a la fresca a la Plaça de l’església de Sant Jordi: Cicle Buster Keaton
A partir del 13 de juliol comença a Sant Jordi el cicle dedicat el geni del cine mut Buster Keaton. En aquesta primera jornada es projectarà Les 3 edats (3 ages), el debut en el llargmetratge d’aquest director, realitzat en 1923. El 20 de juliol el públic podrà gaudir de El moderno Sherlock Holmes (Sherlock Jr) i el 27 de juliol de El Navegant (The navigator), un dels clàssics més aplaudits d’aquest autor.
14 de juliol (21.00 hores)
Cicle de cinema infantil i juvenil “Units pel nostre parlar”: Els avantatges de ser un marginat (2012)
Segona projecció d’aquest cicle de versions doblades al català. Els avantatges de ser un marginat és una pel·lícula nord-americana, dirigida per Stephen Chbosky en 2012 i interpretada per Logan Lerman, Emma Watson i Ezra Miller. Narra la història de Charlie, un jove tímid i marginat, que escriu una sèrie de cartes a una persona sense identificar en les que aborda assumptes com l’amistat, els conflictes familiars, les primeres cites, el sexe o les drogues. Per a majors de 13 anys, amb una durada de 103 minuts.
19 de juliol (21.00 hores)
Divendres de Cine (Cicle: Cine per a un divendres d’estiu): Yuli (2018)
Història sobre el ballarí cubà Carlos Acosta; un viatge temporal a través de la seua vida. Acosta és una llegenda de la dansa i el primer ballarí negre en interpretar alguns dels papers més famosos del ballet, originalment escrits per a blancs, en companyies com el Houston Ballet o el Royal Ballet de Londres. Narra des de la seua dura infància fins a la maduresa, etapa que protagonitza el propi ballarí. Va estar nominada a cinc premis Goya i va guanyar el premi al millor guió en el Festival de San Sebastián. És una producció espanyola, dirigida per Icíar Bollaín (2018).
20 de juliol (21.00 hores)
Concert: Los Aurora
L’escenari de Can Jeroni acull un dels concerts de la temporada, amb aquesta esperada actuació del quintet barcelonès de flamenc Los Aurora, entre els que figura el jove percussionista josepí Joan Carles Marí, de Can Botja. Los Aurora reuneix un grup de talents sorgits de l’Escola Superior del Taller de Músics de Barcelona i està format pel cantaor Pere Martínez, acompanyat de Max Villavecchia al piano, Javi Garrabella al baix, l’esmentat Joan Carles Marí a la bateria i Pol Jiménez al ball. La formació ha ofert concerts per múltiples països (Corea, Canadà, Rússia, Hongria…), als quals viatja amb una aventura musical inspirada en les cançons més populars de Manuel de Falla, que s’evolucionen cap a llenguatges que transgredeixen les sonoritats tradicionals per a explorar la fusió amb altres estètiques. Los Aurora es mouen, per tant, a la frontera entre el flamenc i altres gèneres musicals com el jazz. Un espectacle innovador i que sorprèn intensament per la seva força.
21 de juliol (19.30 hores)
Cicle de cinema infantil i juvenil “Units pel nostre parlar”: Spirit (2002)
Tercera projecció d’aquest cicle de versions doblades al català. Spirit és una pel·lícula nord-americana d’animació, realitzada a l’any 2002. Conta la història d’un cavall salvatge que va néixer en les prades verges de l’oest Americà, coincidint just amb els primers anys de la Conquesta. Durant la seva infància no va conèixer més que jocs i aventures, però tot canvia quan es topa amb l’home. Llavors, és capturat i lliurat a un sàdic coronel. No obstant això, Spirit es nega a deixar-se domar. Per a tots els públics. 84 minuts.
26 de juliol (21.00 hores)
Divendres de Cine (Cicle: Cine per a un divendres d’estiu): Rey de ladrones (2018)
Pel·lícula britànica, dirigida per Danny Cohen en 2018. Conta en to de comèdia la història d’un veterà grup de lladres ja retirats que planeja un últim cop en una joieria de Londres. Al contrari que els delinqüents refinats de la saga de Ocean’s Eleven, aquests lladres no gasten glamur, sinó que són un compendi de defectes i no dubten a apunyalar-se per l’esquena els uns als altres. Està plagada de magnífics actors, com Michael Caine, Jim Broadbent, Michael Gambon, Ray Winstone o Charlie Coix.
27 de juliol (20.00 hores)
Inauguració de l’exposició “Diàlegs i evolució”
La sala d’exposicions de Can Jeroni acull fins al 18 d’agost l’exposició de Àngel Sanmartí, Miquel Segura i Vicenç Torres “Diàlegs i evolució”. La inauguració tindrà lloc aquest 27 de juliol, a partir de les 20 hores. Horari: de dimarts a diumenge, de 10.30 h a 13.30 hores, i també de dijous a dissabte, de 18.30 h a 21 h.
27 de juliol (21.00 hores)
Cicle de cinema per a majors en català: Penèlope (2017)
Producció espanyola dirigida per Eva Vila, en 2017. Constitueix una versió el·líptica i crepuscular de l’Odissea d’Homer. La Penélope d’aquesta història és Carme, que té el caràcter d’una generació dura però sentida. Ulisses, per altra banda, és Ramon, que torna al poble després de trenta anys d’absència. Versió original en català. 90 minuts.
28 de juliol (21.00 hores)
Cicle de cinema infantil i juvenil “Units pel nostre parlar”: Wonder (2002)
Quarta projecció d’aquest cicle de versions doblades al català. Wonder és una pel·lícula nord-americana, realitzada a l’any 2017 i dirigida per Stephen Chbosky. Auggie Pullman (Jacob Tremblay) és un nen que va néixer amb una malformació facial. Ara, després de deu anys d’operacions i hospitals, i de llargs períodes a ca seva, haurà de fer front a un gran repte: assistir per primera vegada a l’escola. Gràcies al suport dels seus pares, Isabel (Julia Roberts) i Nate (Owen Wilson), Auggie tractarà d’encaixar entre els seus nous companys i professors, demostrant que malgrat el seu físic és un nen com un altre qualsevol. Per a majors de 9 anys, amb una durada de 111 minuts.