@Noudiari / Les XIX Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses, un esdeveniment cultural organitzat per la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera, i que compta amb la col·laboració del Consell d’Eivissa i l’Institut d’Estudis Baleàrics, es desenvoluparà durant tot el mes de març.
La temàtica central d’aquestes jornades són ‘Les joies del nostre patrimoni cultural’, i inclou vuit conferències -totes elles se celebraran a les 20.30 hores al saló d’actes de l’edifici de l’antic Consell, al carrer Bes, 9-, dues excursions, així com un homenatge a persones rellevants de la cultura popular pitiüsa i la presentació d’un llibre.
A la presentació de les jornades, el conseller d’Educació, Cultura, Patrimoni, Esports i Joventut del Consell d’Eivissa, David Ribas, ha senyalat que el tema de les jornades és especialment apropiat perquè «sovent associem la cultura popular amb el folklore i aquelles tradicions associades al patrimoni material, i moltes vegades ens oblidam del patrimoni immaterial. El patrimoni natural forma part indissociable de la manera de viure i entendre, des de època immemorial, qualsevol cultura i civilització».
També ha assistit Edu Sánchez, coordinadora de les jornades, i vicepresidenta de la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera.
Les jornades començaran el dijous 7 de març amb la conferència ‘Sargantanes i illes’ a càrrec d’Antònia Maria Cirer Costa, i posteriorment es realitzaran xerrades sobre ‘Apicultura tradicional a Eivissa’ (dia 8 de març), ‘Races autòctones’ (14 de març), ‘Els líquens de les Pitiüses i el seu ús com a bioindicadors’ (15 de març), ‘El ca eivissenc’ (22 de març), ‘L’avifauna d’Eivissa i Formentera: del coneixement tradicional als encants de la seua observació’ (23 de març), ‘Flora endèmica amenaçada de les Pitiüses’ (28 de març) i ‘Els pebrassos i altres bolets. Coneixements, usos i costums’ (29 de març).
Les activitats es complementen amb dues excursions. Una el dissabte 16 de març per conèixer els líquens d’Eivissa, i una altra el dissabte 30 de març per conèixer la vegetació natural i endèmica. En tots dos casos, les excursions durant tot un matí i tenen un preu d’inscripció de 5 euros. A més, el 23 de març a les 21.30 hores es farà un homenatge a les germanes de can Gibert i es presentarà el llibre de les Jornades de Cultura Popular de l’any passat.