El director insular de Cultura del Consell Insular, Miquel Costa, ha presentat la nova mostra que, des d’aquest dimarts dia 7 i fins al 28 de març, s’exposa en Sa Nostra Sala i que té, com ha explicat, un doble objectiu: “per una banda, cultural, ja que gaudim de les imatges de Joaquim Seguí i, per altra reivindicatiu ja que s’emmarca dins els actes programats per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, amb una profunda reflexió sobre la situació de les dones a un país com és l’Índia on són a un segon pla i socialment discriminades”.
Vigilades és una exposició que amplia i perllonga el projecte editorial India velada del fotògraf Joaquim Seguí. Així, en aquesta mostra s’inclouen relats fotogràfics inèdits de dones d’Etiòpia i de Cuba, països que varen configurar els llibres Escenas etíopes i Color cubano i també s’hi han afegit retrats captats a Istanbul, per conformar un relat més integrador que té com a finalitat visualitzar, en paraules de Seguí, “la dona silenciada i marginada per la cultura patriarcal i masculina predominats en el món”.
El llibre de fotografia i poesia Índia velada, que acompanya aquesta mostra, és un petit tribut a la dona índia. Les fotos seleccionades són preferentment de dones, quasi sempre amb vel, en una Índia teòricament laica però amb omnipresència constant de la religió, majoritàriament hindú seguida d’altres religions, principalment la musulmana i, en menor proporció, la dels sikhs i altres de minoritàries.
Una nodrida col·laboració d’autores en castellà de l’Asociación Genialogías de dones poetes, al costat d’altres poetes en llengua catalana, amb especial esment a les versions en català de Maria Josep Escrivà i de Josep Vicent Cabrera de l’afganesa Nadià Anjoman, assassinada pel seu marit als vint-i-cinc ants, així com de Bina Sarkar, des de Bombai en anglès, han permès una bella selecció poètica que finalment s’ha conformat com un poemari de vint-i-sis dones poetes que han escrit o han seleccionat els seus versos i textos poètics per a aquest llibre. També un bellíssim poema cedit per Antonio Colinas. Els textos de Rocío Moriones, Carme Riera, Fanny Tur i Agustí Villaronga ens introdueixen les seves especials aproximacions literàries i visuals a l’India velada.