El Museu Etnogràfic d’Eivissa a Can Ros, Santa Eulària, acull tres noves exposicions temporals que es podran gaudir fins a l’any que ve juntament amb les exposicions permanents que són un viatge al passat d’Eivissa, on es mostren les tradicions i els costums de la vida a l’illa anys enrere. Així, des d’aquest mes de febrer, s’exposen un recull dels paisatges del pintor eivissenc Josep Tarrés, es poden conèixer històries i contes sobre els fameliars, barruguets i follets, així com gaudir de les feines del vestir que es realitzaven a l’antiguitat.
La consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramón, ha explicat que es tracta de les primeres exposicions temporals que arriben a Can Ros després de l’adquisició d’aquest casament per part del Consell Insular d’Eivissa “i ens dóna molta il·lusió presentar aquestes tres exposicions en un moment d’enhorabona per al patrimoni d’Eivissa, perquè sumam nous valors al patrimoni de tots els illencs perquè el puguem gaudir tots: residents i visitants, per això faig una crida a tothom perquè visiti aquest museu que és un tresor dels nostre folklore”.
La directora del Museu Etnogràfic, Lina Sansano, ha explicat que l’exposició de les feines de vestir permet al visitant conèixer “el gran treball que feines les dones, les encarregades de vestir i abrigar a la familia”. I és que antigament per vestir-se i abrigar-se es requeria un munt de feines que normalment feia la dona a estones, després d’enllestir la feina de la casa: cuinar, criança dels fills, cura de la família. En primer lloc es preparava la matèria primera: vegetal (lli, cànem, espart, cotó…) o animal (pèl, pell, llana, seda…). S’havia de netejar, cardar i sobretot filar. Amb els cabdells fets ja es podia teixir (amb teler per a grans peces de tela) o amb punt de calça o ganxet (per a peces concretes).
Quant a l’exposició de les històries de familiars i barruguets, Susana Cardona, coordinadora del Museu, ha explicat que es tracta de posar en valor els personatges de les rondalles que s’explicaven antigament a les cases, algunes de les quals tenen com a protagonistes esperits o essers fantàstics “i els més populars i els més coneguts són, sense dubte, el fameliar, el barruguet i el follet” Per últim també han presentat la mostra de pintures de l’artista eivissenc Josep Tarrés Palau (1892-1945) un gran paisatgista que va centrar part de la seua obra en el paisatge urbà, en la aparença exterior i vida quotidiana dels carrers i places dels barris de la Marina, Dalt Vila i sa Penya.