L’Ajuntament de Sant Josep de inaugura aquest divendres, 9 de setembre, el segon Punt d’Autoaprenentatge Lingüístic (PAL) del municipi, que estarà situat als baixos de la Unitat Bàsica de Salut de Cala de Bou.
L’acte començarà a les 19 hores amb un contacontes amb na Iolanda Bonet, que narrarà El Gegant des Vedrà als infants abans d’un taller al voltant d’aquest relat.
A més s’oferirà un berenar popular amb el qual es vol presentar als vesins de Cala de Bou aquest espai d’aprenentatge que tan bon resultat està tenint a Sant Jordi, on hi ha el primer PAL de Sant Josep, en el qual s’han registrat més de 3.000 assistències entre 2019 i 2022.
Els punts d’autoaprenentatge són un servei gratuït que ofereix l’Ajuntament a través de la Regidoria de Cultura i Normalització Lingüística a la població.
S’hi proposen sessions de classes tutoritzades de català dels nivells inicial, mitjà, superior i llenguatge administratiu, amb la qual cosa «permet iniciar-se d’una manera flexible en el coneixement de la llengua catalana a qualsevol persona o millorar-ne el seu nivell durant tot l’any segons la pròpia disponibilitat i al seu ritme», ha explicat la regidora de Cultura i Normalització, Cristina Ribas.
Val a dir que, amb la referència del PAL de Sant Jordi, Ribas espera que el nou punt situat a Sant Agustí tengui «una bona resposta de persones que volen aprofundir en la seva integració al territori aprenent la nostra llengua». A Sant Jordi l’assistència és força elevada durant tot l’any amb una mitjana de 3 usuaris per sessió i amb uns 30 usuaris actius en aquest moment, segons expliquen des del PAL.
Les tutories es fan en grups reduïts de màxim 5 persones i cal inscripció prèvia. Els usuaris i usuàries aprenen la llengua catalana de forma personalitzada mitjançant un sistema alternatiu, accessible i autoformatiu.
L’horari del nou PAL de Cala de Bou serà els dimecres (nivell inicial de 10 a 11, nivell mitjà d’11 a 12 i nivell superior de 12 a 13) i els dijous (nivell inicial de 16.30 a 17.30, nivell mitjà de 17.30 a 18.30 i nivell superior de 18.30 a 19.30).
L’horari del PAL de Sant Jordi és dilluns (nivell inicial de 16.30 a 17.30, nivell mitjà de 17.30 a 18.30 i nivell superior de 18.30 a 19.30), dimarts (nivell inicial de 10 a 11, nivell mitjà d’11 a 12 i nivell superior de 12 a 13), dimecres (nivell inicial de 17.30 a 18.30, nivell mitjà de 16.30 a 17.30 i nivell superior de 18.30 a 19.30) i dijous (nivell inicial de 10 a 11, nivell mitjà d’11 a 12 i nivell superior de 12 a 13).
Aquest acte inaugural forma part del programa de la quarta edició de la Setmana Ludolingüística ‘Units pel Nostre Parlar’, la iniciativa del Departament de Normalització de l’Ajuntament per tal d’implicar les entitats del municipi en distintes accions per dinamitzar l’ús del català i també donar a conèixer la riquesa d’expressions i el ric patrimoni lèxic de Sant Josep. Enguany són 16 les entitats que participen amb reportatges, concursos i concerts.
També demà divendres arriba una de les novetats de l’Units d’enguany, organitzada per l’Associació de Músics d’Eivissa, un muntatge multidisciplinar que combina poesia, llums i música sota el títol ‘Una nit de tempesta’. Serà a partir de les 20.30 hores al Centre de Cultura Can Jeroni de Sant Josep. A continuació, es farà l’entrega dels premis del concurs de Kahoot Ca sa Majora s.XXI.
El dissabte, 10 de setembre, segueix la programació de la Setmana Ludolingüística amb una lectura poètica al local de l’Associació de Vesins de Cala de Bou al migdia. A la tarda a les 19.30 s’inaugura l’exposició d’ormejos de pesca organitzada per l’Associació de Majors de Sant Jordi al local de l’entitat, situat al carrer del Peix Espasa.
El programa d’enguany acaba amb el concert ‘Música Nostra’ a càrrec del Petit Cor i Cor de Sant Josep, que actuaran a l’Auditori de Caló de s’Oli amb un repertori de temes tradicionals a partir de les 20 hores.
Fora dels actes programats per aquesta setmana, tot el nou material audiovisual d’aquest any, amb reportatges i documentals, seguirà a disposició de tot el públic a través d’internet. La idea de l’Ajuntament és anar fent créixer aquest patrimoni immaterial edició rere edició per tal de crear un arxiu audiovisual cada vegada major. Els documentals i activitats de les anteriors edicions es poden visualitzar a:
https://totsacasa.santjosep.org/tradicio-i-cultura/units-pel-nostre-parlar/