El libre recull diversos treballs recents de l’autor, en els quals aborda algunes de les principals transformacions culturals i de les alternatives de futur que té actualment la nostra societat. Tal i com explica Pere A. Pons al pròleg, el lector hi trobarà la feina d’un intel·lectual que defuig el pensament de pilot automàtic, que pensa i repensa allò que diu, que analitza i matisa i que, finalment, sempre exposa les seves idees, els seus arguments i les conclusions a què arriba amb una netedat d’estil força persuasiva que, a més d’interessar a qui el llegeix, l’estimulen i l’instrueixen.
Isidor Marí i Mayans (Eivissa, 1949)
Filòleg, sociolingüista i cantant. Es llicencià en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona (1972) i va començar la seva carrera acadèmica com a professor de la Facultat de Filosofia i Lletres de les Balears (1972-1980), on va dirigir el Departament de Llengua i Literatura Catalanes i va intervenir directament en la incorporació del català al sistema educatiu de Balears.
La seva activitat s’ha centrat en la sociolingüística i la planificació lingüística. Del 1980 al 1996, Marí i Mayans va treballar en el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i des de 1989 és membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. El 1996 va passar a treballar per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) com a director dels estudis d’Humanitats i Filologia. Del 2010 al 2014 va ser president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, l’acadèmia de la llengua catalana. És autor de nombrosos articles i llibres sobre temes lingüístics i culturals. Com a músic, ha publicat diversos discos individualment i com a integrant dels grups UC (1974- 1985) i Falsterbo Marí.