@Noudiari / L’activitat cultural de Can Jeroni comença amb intensitat des del primer dia de juny. Aquest dissabte el públic tindrà ocasió de gaudir d’un concert de música clàssica antiga, a càrrec del guardonat grup valencià Capella de Ministrers. No serà l’únic concert, gràcies a l’actuació d’Ermanno Panta & Banda Zeitun i la seva música eclèctica que conjuga diferents ritmes mediterranis. Torna a més la Mostra de Cine Africà, amb dos dies carregats de projeccions destinades a diferents tipologies de públic, que se suma als Divendres de Cine. L’art també cobra gran protagonisme a la sala d’exposicions, amb la continuació de la II Mostra de la Col·lecció Ramón Medina, dedicada als grans pintors eivissencs Calbet i Portmany. A final de mes el gran artista establert a Eivissa Julio Bauzá porta, així mateix, la mostra Geometrías III, que acaba d’exposar a Madrid amb gran èxit. El programa es complementa amb la projecció del documental d’IB3 Les últimes gonelles d’Eivissa i el teatre del grup amateur VAPORUSTEDES.
1 de juny (20.30 hores)
Concert de música clàssica antiga amb Capella de Ministrers
El prestigiós grup valencià de música clàssica antiga Capella de Ministrers ofereix aquest concert, sota el títol Almas dichosas: Danzas, canciones e improvisaciones en tiempos de El Quijote. Aquesta cita constitueix una immillorable oportunitat per a gaudir de l’art de Capella de Ministrers, que l’any passat va rebre un dels premis internacionals de música clàssica (ICMA), considerats els Grammy de la música clàssica, en l’apartat de Música Antiga, pel seu àlbum Quattrocento. La direcció és a càrrec de Carles Magraner, que també interpreta la viola d’arc, juntament amb Dèlia Agúndez (soprano) i Roberto Cases (viola i guitarra).
El grup, creat en 1987, desenvolupa una important tasca investigadora i musicològica en favor del patrimoni musical espanyol, des de l’Edat Mitjana fins al segle XIX. El resultat, transformat en testimoniatge musical, ha protagonitzat innombrables espectacles en les millors sales de música clàssica del país, com l’Auditori Nacional, el Palau de la Música de València o el Palau de la Música Catalana, entre molts altres.
També ha realitzat innombrables gires per l’estranger, en països com França, Bèlgica, Romania, Portugal, Holanda, Egipte, Itàlia, Alemanya, el Marroc, Anglaterra, Polònia, Tunísia, Xile, Portugal, Grècia, l’Argentina, el Brasil, els Estats Units, Mèxic, Finlàndia, Àustria, Cuba, Croàcia, la Xina, Algèria, Suècia, Noruega, l’Índia, etcètera. La seva trajectòria d’estudi i recuperació de la música antiga ha quedat recollida en més de 55 discos.
L’espectacle que arriba a Can Jeroni busseja en l’obra de Miguel de Cervantes, que constitueix una font inesgotable de referències als costums musicals, la dansa i la música de l’Espanya del segle XVI i principis del XVII.
De l’1 al 23 de juny
Continua la II Mostra de la Col·lecció Ramon Medina
La sala d’exposicions de Can Jeroni acull fins al 23 de juny la II Mostra de la Col·lecció Ramon Medina, que en aquesta ocasió està dedicada a l’obra de Vicent Calbet i Antoni Marí Ribas, Portmany. Ramon Medina va néixer a Eivissa el 1928 i es va convertir en un dels col·leccionistes d’art més importants de l’illa. Horari: de dimarts a diumenge, de 10.30 h a 13.30 hores, i també de dijous a dissabte, de 18.30 h a 21 h.
3 de juny (20.30 hores)
Documental: Les últimes gonelles d’Eivissa
Projecció del documental Les últimes gonelles d’Eivissa, realitzat per IB3 amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Josep i Pauxa. Dona veu a les cinc últimes pageses que avui dia continuen vestint a l’estil tradicional del camp eivissenc. A través dels seus records coneixerem com era la vida de les dones a l’Eivissa rural des de principis del segle XX fins a l’actualitat. Descobrirem la seva forma d’entendre el món, els seus anhels i per què han mantingut els seus costums en una illa transformada pel turisme i les seves conseqüències. Hi participen Maria de ca na Magdalena, Eulària de Can Caravall, Pepa de can Vicent Marí, Catalina de can Joan den Gall i Maria de can Tià, acompanyades per l’escriptor Vicent Marí Tur, Botja, i l’antropòloga Lina Sansano, a més de les cantadores Pepita Tur i Maria Cardona, banda sonora del documental.
7 de juny (21 hores)
Divendres de Cine: Wajib (Invitación de boda) (2017)
Aquesta producció palestina, dirigida per Annemarie Jacir, explica la història d’Abu Shadi, de 60 anys, que viu a Natzaret i és pare divorciat i professor d’escola. La seva filla es casarà i Abu ha de viure sol fins que el seu fill, un arquitecte que viu a Roma des de fa molts anys, arribi per a ajudar-lo amb la preparació de les noces. Mentre pare i fill, gairebé uns desconeguts, passen uns dies junts, la seva fràgil relació es veurà posada a prova. Va guanyar els premis a la millor pel·lícula i millor actor en el Festival de Mar del Plata. Es projecta en versió original amb subtítols en castellà. Té una durada de 96 minuts.
8 de juny (21.00 hores)
Concert: Ermanno Panta & Banda Zeitun
Zeitun significa oliva en àrab, un símbol verd i unificador de l’espai mediterrani. El grup constitueix una trobada entre Ermanno Panta (veu, flauta, saxo) i Sergi Gómez (guitarra flamenca), Daniel Abad (contrabaix) i Luati González (bateria). Procedeixen de llocs tan dispars com Sicília, Catalunya i Andalusia, la qual cosa genera una sonoritat única. La formació ja ha participat en nombrosos festivals i sales de concert nacionals i internacionals, i en 2018 va gravar un nou disc a Hongria. En el seu eclèctic espectacle Musas de Sicilia, Formentera e Ishbilia juguen amb pals del flamenc i estils musicals tradicionals del sud d’Itàlia, que conflueixen amb el jazz i estils més contemporanis com el trance. Aquest concert forma part del circuit Talentib i se celebra amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics del Govern Balear.
9 de juny (20.30 hores)
Teatre: Un paseo por el mundo
El grup amateur de teatre VAPORUSTEDES presenta la seva nova producció Un paseo por el mundo. A través d’aquesta obra, els actors viatgen als cinc continents, traslladant al públic la màgia dels diferents territoris. Una expedició en to d’humor, solidari i que convida a la reflexió. El grup VAPORUSTEDES es va fundar l’any 2002 i està format per actors i actrius discapacitats. Entrada gratuïta fins a completar cabuda.
14 de juny (21 hores)
Divendres de Cine: Se Rokh (Trois Visages) (2018)
Guanyadora del premi al millor guió en el Festival de Cannes, aquesta producció iraniana narra les peripècies d’una famosa actriu que rep un inquietant vídeo. A través d’ell, una jove demana ajuda per a escapar de la seva família conservadora. El mostra a un amic, el director de cinema Jafar Panahi, i junts emprenen camí cap al poble de la noia, en les remotes muntanyes del nord-oest, on les tradicions ancestrals continuen regint la vida local. Es projecta en versió original amb subtítols en castellà. Té una durada de 100 minuts.
21 i 22 de juny
V Mostra de Cine Africà
Torna a Can Jeroni una nova edició de la Mostra de Cinema Africà, que durant dos dies i a raó de tres sessions per jornada permet una immersió en el continent africà, a través del cinema. Aquest és el programa:
Divendres 21
19.00 h. Renault 12. Documental produït per Bèlgica, França i el Marroc en 2018 i dirigit per Mohamed El Khatib. Narra el viatge del propi director a les muntanyes del Rif, on acudeix a rebre una herència. Es projecta en versió original amb subtítols en castellà. Té una durada de 78 minuts.
20,30 h. Ikhwène (Fraternité). Curtmetratge produït pel Canadà, Qatar, Suècia i Tunísia en 2018 i dirigit per Meryam Joobeur. Tracta la història de Mohamed, un pastor endurit que viu en el camp tunisià amb la seva esposa i els seus dos fills. Es projecta en versió original amb subtítols en castellà. Té una durada de 25 minuts. A partir de 12 anys.
21.00 h. Sofia. Llargmetratge destinat al públic adult i produït en 2019 per Bèlgica, França, el Marroc i Qatar. La història, que dirigeix Meryem Benm’ Barek, transcorre a Casablanca, on una estudiant de medicina intenta ajudar la seva cosina a ocultar que acaba de tenir un fill. Es projecta en versió original amb subtítols en castellà. Té una durada de 80 minuts.
Dissabte 22
19,00 h. Keteke. Rodada a Ghana en 2017 i dirigida per Peter Sedufia. Són els anys 80 i una parella de Ghana està a punt de tenir un fill. En aproximar-se la data del part planegen prendre un tren, però el perden i una mala decisió els acaba deixant a la meitat del no-res. Es projecta en versió original amb subtítols en castellà. Té una durada de 68 minuts. A partir de 12 anys.
20,30 h. Les pastèques du cheikh (Las sandías del jeque). Curtmetratge francotunisià, rodat en 2018 i dirigit per Kaouther Ben Hania. El xeic Tasher és un piadós i respectat imam. Accepta resar pel cos d’una dona a la qual no coneixia, però aquest acte de pietat es convertirà en el pecat que li permetrà a Hamid, el seu maquiavèl·lic i ambiciós ajudant, soscavar el seu poder. Es projecta en versió original amb subtítols en castellà. Té una durada de 23 minuts. A partir de 12 anys.
21,00 h. Rafiki. Pel·lícula orientada al públic adult, produïda per França, Alemanya, Holanda, Kenya i Sud-àfrica en 2018 i dirigida per Wanuri Kahiu. Conta la història d’amistat i amor entre Kena i Ziki, dues noies que han de decidir entre la felicitat o la seguretat que els proporciona viure al costat de les seves famílies. Es projecta en versió original amb subtítols en castellà. Té una durada de 82 minuts.
28 de juny (19.30 hores)
Inauguració de l’exposició “Geometrías III” de Julio Bauzá
La sala d’exposicions de Can Jeroni acull fins al 21 de juliol una nova exposició de Julio Bauzá, un dels artistes establerts a Eivissa més prolífics i autèntic hereu del moviment dadaista. En aquesta ocasió, estrena a l’illa la mostra “Geometrías III”, que ja va inaugurar fa pocs mesos a la galeria Malvin de Madrid, amb gran èxit de públic. Es tracta d’una sèrie extraordinàriament minimalista i conceptual, on Bauzá s’expressa de forma contundent a través de geometries senzilles, com rectangles i triangles, i cromatismes purs, en blanc, vermell i negre. Horari: de dimarts a diumenge, de 10.30 h a 13.30 hores, i també de dijous a dissabte, de 18.30 h a 21 h.
28 de juny (21 hores)
Divendres de Cine: another Day of Life (Un día más con vida) (2018)
Multipremiada pel·lícula espanyola d’animació per a adults. Un relat autobiogràfic del periodista i escriptor Ryszard Kapuściński i els seus últims dies a Angola, abans que aquest territori deixés de ser colònia portuguesa en 1975 i afrontés les terribles conseqüències de la descolonització. Dirigida per Raúl de la Fuente i Damian Nenow. Premi del públic en el Festival de Sant Sebastià, millor film d’animació en els Premis del Cinema Europeu i Goya a la millor pel·lícula d’animació. 82 minuts.