La Biblioteca Pública Insular d’Eivissa acollirà el dimecres 17 de novembre a les 18:30 hores, la xerrada de l’escriptor i expert en còmics Lluís Ferrer Ferrer: La censura en el món del còmic. De Wonder Woman a Charlie Hebdo, just coincidint amb la data de naixement fa 35 anys de la biblioteca. Aquesta xerrada pretén incitar a la reflexió sobre la llibertat d’expressió, els seus límits i les causes que porten a limitar o prohibir l’accés a certs continguts.
En Lluís Ferrer és conegut per la trilogia de novel·les històriques de l’ibosità, per la seva obra de crítica i assaig 100 Cómics!!, i també per la seva tasca de guionista de còmics com Días Oscuros(adaptació de la novel·la homònima del mateix autor), La venganza: una aventura de Johnny Revenge i la obra en vinyetes Història d’Eivissa i Formentera, tots ells fruit del treball en equip amb l’il·lustrador Joan Escandell.
Seguint amb el tema de la censura i la llibertat de lectura, durant tot el mes de novembre s’exposa dins la sala principal de la biblioteca una mostra de llibres relacionats amb la censura i d’obres que per diversos motius l’han patit.
El dia 17 de novembre de 1986 la Biblioteca Pública Insular d’Eivissa va obrir les seves portes al públic per primera vegada. Durant els primers anys estava situada dins la mateixa seu de l’entitat titular: el Consell Insular d’Eivissa i Formentera, a l’edifici del Carrer de Bes. Va ser en 1990 que la biblioteca va ser traslladada a la seva ubicació actual de l’Edifici Polivalent de Cas Serres, on va poder gaudir de més espai.
Darrerament es va habilitar un nou dipòsit pensat principalment per acollir de manera més apropiada el fons procedent del dipòsit legal de publicacions i possibilitar el creixement a la col·lecció general de la biblioteca.
Des dels inicis la Biblioteca Insular treballa donant suport a la resta de biblioteques, en l’establiment de línies d’actuació comunes, en la normalització del procés tècnic al conjunt de biblioteques pitiüses i en la impulsió de l’automatització d’aquests centres. També la formació mitjançant l’organització de cursos que permetin un reciclatge continu del personal bibliotecari és una prioritat i permet millorar el servei de la pròpia biblioteca insular i de les biblioteques públiques locals.
Participa, des de l’any 2000 en el projecte d’àmbit balear CABIB, Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears, el catàleg col·lectiu que permet consultar les obres existents a la majoria de biblioteques de les Illes Balears. Aquesta important eina es pot consultar per Internet a l’adreça http://cabib.uib.es.
En 2019 es va fer un canvi de plataforma i una remodelació total de la pàgina web, la qual es va acabar de completar durant el confinament degut a la COVID-19 i va tenir un paper cabdal, junt amb les xarxes socials a les quals la BPIE és present i activa, per mantenir el contacte amb les persones usuàries i la ciutadania en general i per seguir oferint serveis de manera telemàtica. Podeu visitar-la a www.bibliotecaspublicas.es/eivissa.
Des de la Biblioteca Pública Insular es gestionen també les ajudes a les biblioteques de la Xarxa del Consell Insular d’Eivissa, promovent així els serveis bibliotecaris en petits nuclis o en barris que es troben més allunyats de les biblioteques més grans.
El dipòsit legal és una de les gestions que es realitzen a la biblioteca més desconegudes per al gran públic. Consisteix en l’assignació d’un número de control a les publicacions realitzades a l’illa d’Eivissa, de les quals posteriorment els editors en lliuren uns exemplars que passen a formar part del patrimoni bibliogràfic insular per a conservació, consulta i investigació. Això permet reforçar la destacable col·lecció local que tant útil resulta a estudiants, investigadors i al públic en general.