L’Ajuntament d’Eivissa ha presentat avui el treball realitzat pels dos estudiants que s’han beneficiat de les beques municipals d’Arqueologia, que s’han centrat en els materials que es van obtenir durant els treballs de rehabilitació del carrer Conquesta, a Dalt Vila, entre novembre de 2021 i juny de 2022 i que han inclòs rentada de peces, classificació, inventari, dibuix i restauració, així com digitalització d’inventaris i dibuixos.
Les pràctiques d’Alejandro García i Josué Nataniel s’han desenvolupat en el taller de Patrimoni de l’Ajuntament, ubicat al carrer d’Aubarca, on es guarden materials i objectes recuperats en les diverses excavacions preventives realitzades en el municipi. Van començar l’11 de setembre i finalitzaran demà, 8 de novembre, cobrint les 300 hores de formació pràctica previstes.
Durant aquest temps, els estudiants han fet tasques pròpies del tractament dels materials en el laboratori, des de la rentada de peces, classificació, inventari, dibuix i restauració, a la digitalització d’inventaris i dibuixos, ha explicat l’Ajuntament en un comunicat de premsa, on ha afegit que això els ha permés «familiaritzar-se amb peces d’èpoques històriques diferents: l’època tardo-púnica del segle I a. C. i l’època islàmica, dels segles XI-XIII».
A més, les citades fonts han explicat que s’han classificat i inventariat 2.500 fragments, majoritàriament corresponents a ceràmiques, encara que també s’han analitzat diferents restes de fauna domèstica que formaven part dels contextos analitzats i que són producte de l’amortització d’estructures domèstiques d’època antiga, amb alteracions en el període islàmic degut, segurament, a la construcció de la muralla medieval del segon recinte de l’Eivissa àrab.
La tècnica de Patrimoni, Rosa Gurrea, ha explicat que l’excavació arqueològica al carrer Conquesta es va realitzar entre novembre de 2021 i juny de 2022 i que durant les obres van ser localitzats diferents elements d’interès històric i arqueològic, entre els quals pot destacar-se un fons de casa retallat en la roca i una cisterna púnica de doble absis.
«Tot això al peu de la muralla medieval que es conserva al costat del carrer», ha remarcat i ha explicat que les troballes de camp es traslladen al laboratori, on es procedeix a la seva rentada, classificació, ordenació i inventari, on també solen realitzar-se la reconstrucció total o parcial d’algunes peces i on posteriorment el material es dibuixa i fotografia, servint de base per al seu posterior estudi.
Per la seva banda, el regidor de Patrimoni Històric, Juan Flores, ha resaltat que l’objectiu d’aquesta iniciativa, que es ve desenvolupant durant els últims 10 anys, «és permetre l’accés de joves estudiants i graduats a la realitat de l’Arqueologia de camp i, especialment, a l’anàlisi de les troballes».