L’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera ha rebut l’Arxiu Puget, que inclou «fotografies i documents familiars, cartes i documents i programes d’exposicions que permeten reconstruir la trajectòria de la nissaga de pintors», i ha ampliat la seua col·lecció de n’Antoni Marí Ribas, Portmany, convertint-se així en «un dels espais públics amb més creacions del pintor», ha informat l’Ajuntament d’Eivissa en un comunicat de premsa.
La regidora de Cultura, Carmen Domínguez, i la directora de l’Arxiu Històric, Fanny Tur, han presentat avui les noves adquisicions acompanyades d’algunes de les persones donants, com la neta i filla dels artistes Narcís Puget Vinyes i Narcís Puget Riquer, Guillermina Puget, o Vicent Marí Tur, Botja, entre altres persones.
«És una valuosíssima aportació al fons de l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera, que serà exposat també en el transcurs de 2024, quan es compleixen 150 anys del naixement del degà dels pintors eivissencs», ha valorat Domínguez respecte a l’Arxiu Puget, donat per les netes de Puget Vinyes i filles de Puget Riquer.
Tur ha destacat que la donació inclou fotografies i documents familiars, cartes i documents i programes d’exposicions que permeten reconstruir la trajectòria dels pintors. «Alguns documents són un poema de Dionisio Ridruejo o un text/dedicatòria de Marià Villangómez sobre Narcís Puget pare i fill», ha explicat la directora de l’Arxiu Històric.
De l’Arxiu Portmany, Domínguez ha explicat que la nova donació d’Alfons G. Ninet consisteix en 23 dibuixos d’Antoni Marí Ribas, Portmany, fets sobre paper de diari en diferents mides i formats, que s’afegeix a anteriors donacions i adquisicions d’obra de Portmany per part de l’Arxiu.
«De fet, ara mateix, és un dels espais públics amb més obra del genial artista eivissenc. Cal recordar que Alfons G. Ninet va donar fa uns anys el seu Arxiu Portmany, que inclou catàlegs, opuscles, fulletons, cartells i altra documentació de la vida i l’activitat artística del pintor i dibuixant», ha afegit Tur, qui ha comentat que aquest 2024 es commemora el 50è aniversari de la mort del pintor.
A més, durant la presentació també s’ha mostrat la darrera adquisició de l’obra de Portmany per part de l’Arxiu Històric: Casa pagesa. Oli sobre taula; dibuix a tinta xinesa. Carro al mercat vell’; tres aquarel·les a color. Tres carrers de sa Penya; petita llibreta amb una trentena de dibuixos.
Altres donacions
D’altra banda, Domínguez ha assenyalat que Vicent Marí Tur, Botja, ha donat un dibuix de Joaquim Roselló al·lusiu als fets del Castell de 13 de setembre de 1936 i que surt reproduït a l’obra d’Antoni Cardona ‘La mirada del basilisc’, publicada per editorial Can Sifre.
Per la seua part, Luis Mata ha donat l’obra de la seua mare, la pintora Nieves Puente (Barcelona, 1932 – Eivissa, 2006), qui va desenvolupar la seua vida artística entre 1967 i 2000 i va conrear diverses tècniques com l’oli, el carbó o el dibuix.
Cicle de conferències sobre ‘Portmany’ i Puget
A més, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Narcís Puget i dels 50 anys de la mort de Portmany s’ha organitzat un cicle de conferències sobre els dos artistes que començarà demà divendres, dia 12 de gener, i que continuarà el pròxim divendres, dia 19 de gener. Les dues conferències seran a les 20 hores i tindran lloc a la Biblioteca Municipal d’Eivissa.
La primera, sobre Portmany, la pronunciarà Andreu Carles López Seguí, activista i gestor cultural que ha publicat alguns llibres i nombrosos articles sobre temes històrics i en particular sobre l’art i els artistes a l’Eivissa del Segle XX.
La segona, sobre Puget, estarà a càrrec de Maria Lena Mateu Prats, doctora en Geografia i Història qui ha publicat treballs sobre la cultura popular desenvolupada a Eivissa i és autora dels articles ‘La incursió literaria de Narcís Puget’ i ‘El turisme que Narcís Puget va somiar per a Eivissa’, així com de la introducció al llibre ‘Ibiza en lienzos literarios de Narcís Puget».