L’Institut d’Estudis Eivissencs ha presentat avui el XLIX Curs Eivissenc de Cultura titulat “La gastronomia de les Pitiüses ahir i avui”, dedicat a un dels aspectes més identificatius d’un país: la gastronomia.
Les illes Pitiüses gaudeixen d’una cuina ben identificada i valorada «que encara hauria de ser-ho més», i, baix aquest pretext, es fa el curs d’enguany amb la intenció de reivindicar i difondre la gastronomia d’Eivissa i Formentera.
El president de l’Institut, Marià Mayans i Marí, i el director del curs Maurici Cuesta, han destacat l’aspecte lúdic d’enguany, que a banda de conferències, també inclourà un sopar de degustació i un taller de cuina eivissenca amb places limitades, dels quals es donarà més informació a la primera conferència del curs.
Com en els darrers anys, el curs es portarà a terme a Sa Nostra Sala (c. Aragó, 17), els dijous 2, 9, 16, 23 i 30 de novembre a les 20:00 h i es presenta amb la següent programació:
Dijous 2 de noviembre
El receptari pitiús tradicional publicat (Joan Castelló Guasch) i l’alimentació a les Pitiüses preturístiques
Felip Cirer Costa, director de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera. Presenta: Maurici Cuesta i Labèrnia.
Dijous 9 de novembre
De la mar i la terra al plat: la producció alimentària pitiüsa. Mostra de quilòmetre zero pitiús
Josep Lluís Joan, tècnic de promoció de la qualitat agroalimentària, Consell d’Eivissa.
Presenta: Amèlia Torres Roig.
Dijous 16 de novembre
La cuina als Països Catalans, reivindicada Maria Nicolau Rocabayera, cuinera d’ofici.
Presenta: Maria Tur Ribas.
Dijous 23 de novembre
La cuina a les Pitiüses des dels fogons.
Taula rodona José Miguel Bonet Cardona (Restaurant es Ventall), Joan Roig Planells (Restaurant es Guillemis), Antònia Marí Ribas can Pep Gaspar (Restaurant Sa Soca), Felipe de la Peña, Paco Marí Ferrer (Mesón de Paco), Antònia Marí Torres (Cafeteria Ca n’Antònia).
Modera: Marta Torres Molina, periodista.
Dijous 30 de novembre
La cuina a les Pitiüses des de casa i l’escola.
Taula rodona Maria José Amengual Serra, Vicent Ferrer Mayans, Marina Ribas Torres, Juan Fernández Ginés (IES Isidor Macabich).
Modera: Antoni Manonelles Bölle.
I també, amb requisits d’inscripció prèvia i pagament del sopar i del taller (s’anunciaran condicions i preu a l’inici del curs):
Divendres 17, de novembre, a les 21.00 hores Sopar degustació de cuina eivissenca Restaurant Club Nàutic Eivissa (av. de Santa Eulària, Eivissa).
Dissabte 25 de novembre, a les 10.00 hores Taller de cuina eivissenca: Aula es Graner. Obrador Forn Can Coves. Carrer des Fusters, 6, polígon industrial del Pou de na Maciana (Cor de Jesús), Sant Rafel de sa Creu. A càrrec de Catalina Riera Marí, Marga Orell Azaustre i Paco Marí Ferrer.