L’Institut d’Estudis Eivissencs ha concedit les Beques d’Investigació, convocades per segon any consecutiu en març de 2021.
Una per l’estudi de la hidrologia i els aprofitaments associats, a la geòloga Inés Roig, pel seu projecte sobre les construccions associades a l’aprofitament de l’aigua al torrent del port de Sant Miquel.
L’altra beca té com a objectiu l’estudi de les relacions laborals al camp de les Pitiüses i ha estat concedida al sociòleg i politòleg Víctor Torres, per la proposta de recuperar la memòria sobre les relacions laborals vinculades a les explotacions rurals.
Amb aquesta iniciativa, l’IEE pretén dinamitzar i impulsar els projectes d’investigació relacionats amb les illes Pitiüses.
L’any passat es va contribuir a finançar dos projectes destinats a l’estudi de la toponímia i microtoponímia de dos municipis de l’illa d’Eivissa i, enguany, s’ha optat per diversificar les línies d’estudi, dotada cada una d’elles amb 6.000€ de pressupost.
Inés Roig és graduada en Geologia (Universitat d’Alacant, 2016) i treballa actualment com a tècnica de medi ambient.
L’objectiu del seu projecte d’investigació és l’estudi de les construccions relacionades amb l’aprofitament de l’aigua, tant superficial com subterrani, al torrent del port de Sant Miquel i els seus usos tradicionals.
Es basarà en l’estudi inventariat i cartogràfic d’aquestes estructures, principalment a partir de la feina de camp, fotografies aèries de diferents moments històrics i la recollida de testimonis orals i escrits per part d’informadors.
El director de la beca serà Jordi Serra, professor del CIFP Can Marines i membre de la Comissió Executiva de l’Institut.
Víctor Torres és graduat en Ciències Polítiques i Sociologia (Universidad Carlos III, 2020), doble titulació amb la qual rebé el premi extraordinari de final de carrera, i està cursant actualment el Màster en Planificació de projectes de desenvolupament rural (Universidad Politécnica de Madrid).
La finalitat de la seua proposta, encapçalada pel títol La memòria com a eina de futur, és recuperar els sabers tradicionals vinculats a les relacions laborals en les explotacions tradicionals de les pitiüses.
Miquel Mayordomo, membre de la Comissió Executiva de l’Institut, autor de Ball Pagès. Orígens (IEE, 2019) i coneixedor de les tradicions pitiüses, dirigirà aquesta beca.
«Si bé coneixem prou informació sobre les condicions dels majorals, manca documentació pel que fa altres formes de treball: arrambats, jornalers,amesats, escaraders, barquerols, pastors, criats i potser altres formes de treball o d’explotació de les terres que desconeixem. I aquest és l’objectiu de la beca: entrevistar la darrera generació que resta que ha conegut aquestes condicions de treball i documentar-ho amb tota l’extensió que encara sigui possible», destaca l’Institut.