NouDiari / L’Institut d’Estudis Eivissencs ofereix des del mes de febrer fins finals de maig una nova edició del ‘Curs de català per a joves nouvinguts’, organitzat amb el suport de la Fundació “la Caixa” i CaixaBank i orientat a facilitar la integració lingüística a joves d’entre 12 i 17 anys que fa menys de dos anys que són a l’illa d’Eivissa.
La primera edició del Curs de català per a joves nouvinguts del curs escolar 2020-2021 ha finalitzat amb èxit aquest dijous, 28 de gener. En aquesta ocasió, s’han format dos grups reduïts d’alumnes, que hi han assistit de manera gratuïta dos dies per setmana des del mes d’octubre fins al gener.
Els al·lots i al·lotes que hi han participat són alumnes dels nivells de 1r d’ESO a 1r de Batxillerat d’instituts públics d’Eivissa, com ara l’IES Sa Colomina, l’IES Sa Blanca Dona, l’IES Macabich i l’IES Santa Maria, i procedents de nacionalitats ben diverses: Senegal, Colòmbia, França, Filipines, Cuba, Marroc…
Tot i que enguany no s’ha pogut tancar el curs amb un berenar, s’ha celebrat el lliurament de certificats on els participants han exposat què han après i què ha significat per a ells aquesta experiència. Mame Thiouna explica “he après moltes coses diferents: la roba, els accents, els números i les parts del cos…“. “Tenc més confiança per parlar, he millorat l’escriptura i el meu vocabulari”, conclou Daniela Boada. “M’ha semblat que no era tan difícil aprendre català” i “m’ha agradat que hi hagués gent de moltes nacionalitats i de moltes cultures (…); hi he fet alguns amics”, expliquen els alumnes Kurt Rewin i Oussama Azakri.
L’objectiu principal ha estat l’assoliment del domini oral de la llengua, però també s’ha donat especial importància a la comprensió lectora i a l’escriptura, ja que és la llengua vehicular dels centres en els quals estan escolaritzats, com expliquen les professores Clara Mayans i Anna Marí. A més, la programació ha girat al voltant d’aquells temes vinculats a la vida quotidiana i als interessos de l’alumnat adolescent i s’ha proposat una metodologia eminentment participativa i activa. S’ha fomentat en tot moment l’intercanvi d’experiències i d’opinions entre un alumnat d’allò més divers.
Les inscripcions per a la nova edició del curs, de febrer a maig de 2021, continuen obertes.