Es Jondal és una àmplia zona de terreny del municipi de Sant Josep de sa Talaia entre sa Caleta i Porroig que inclou una zona costanera dominada per la punta, dominant-ho tot, el puig des Jondal i, al seu peu, la cala des Jondal i al seu nord una plana zona de regadiu, es pla des Jondal . En aquesta zona s’hi han trobat importants restes arqueològiques, com els establiments rurals púnics i romans de Can Joanet, ca na Jondala i ca na Damiana.
Justament feim referència a aquestes restes arqueològiques perquè són la base de l’explicació etimològica d’aquest nom de lloc. Al puig des Jondal s’hi han trobat restes d’un tram de mur que en paraules de l’arqueòleg Joan Ramon Torres (1) és, entre altres dades, l’element conservat i més definitori del que en un moment determinat de l’època del Bronze (2000-650 aC) seria sens dubte un assentament d’hàbitat fortificat, és un llarg tram de mur que segurament assoliria la funció de cinta defensiva i murada.
Encara que algunes teories d’origen popular expliquen que la paraula Jondal podria provenir de jonc (de JUNCETALE, derivat de JUNCETUM, joncar, jonquera, lloc ple de joncs) és aquesta una teoria amb més base física que lingüística, ja que els joncs, les canyes (fixau-vos, per exemple, en es Canar, al terme de Santa Eulària des Riu) van associats a aquestes zones de costa; però no és possible per diverses raons etimològiques arribar a aquesta forma actual per aquest camí. La teoria avui tenguda per lògica, i a les dades històriques que hem esmentat al paràgraf anterior ens rementem, és la de Joan Coromines (2) que explica que és una paraula d’origen àrab: en alguns textos antics aràbics apareix la forma jund, amb el significat, entre altres, de campament; per exemple s’ha trobat en altres llocs la forma jund-al-arabí, ‘campament dels àrabs’.
Aquesta paraula, transformada a través dels segles, hauria arribat al segle XIII, al Memoriale Divisionis en la forma Raffal Benierza Abenjondal, que donava nom a una de les alqueries del quartó d’Algarb i d’aquí, a la forma es Jondal que avui coneixem. Quan en parleu, o escrigueu aquestos topònims, posau-hi sempre l’article, com s’ha fet tradicionalment: puig des Jondal, cala des Jondal… Curiosament allí avui també hi ha un campament, però ara és un campament d’estiu per a joves.
(1) Els monuments antics de les Pitiüses. Eivissa: Conselleria de Cultura del Consell Insular d’Eivissa i Formentera, 1985.
(2) Onomasticon Cataloniae I, Toponímia antiga de les illes Balears. Barcelona: Curial-la Caixa, 1989.