L’Institut d’Estudis Eivissencs i l’Ajuntament d’Eivissa han presentat a la seu de l’IEE, avui dia 8 d’octubre a les 11 hores, el programa de Voluntariat Lingüístic, de la mà de la representant de l’IEE Fanny Planells, la coordinadora Núria Prieto i el regidor de normalització lingüística Pep Tur. Aquest voluntariat és un recurs molt sol·licitat per les persones interessades en parlar la llengua catalana de manera fluïda i segura. El curs anterior, el programa va tenir un total de 56 parelles lingüístiques i 18 aprenents en llista d’espera.
El voluntariat lingüístic, que s’iniciarà de nou durant aquest mes d’octubre, té uns objectius clars: augmentar l’ús social de la nostra llengua; crear un marc en què els no catalanoparlants puguin practicar la llengua, i adquirir així seguretat i millorar l’expressió oral; que els catalanoparlants s’avesin a parlar en català als nouvinguts, i fomentar la convivència i l’intercanvi entre les diferents cultures. A més a més, a aquests objectius es sumen: reduir la llista d’espera d’aprenents, augmentar la participació de les persones catalanoparlants, oferir més sortides i activitats culturals.
L’activitat central del programa és fer parelles lingüístiques: es posen en contacte persones que parlen català amb altres que l’han començat a aprendre i el volen practicar. Les dues persones adquireixen el compromís de trobar-se regularment per a parlar de manera relaxada i tranquil·la de temes diversos. No es tracta d’un curs de català, no hi ha voluntat acadèmica. Es vol que els participants s’avesin a fer servir el català amb naturalitat.
Poden inscriure’s totes persones que vulguin practicar el català i en tinguin ja uns coneixements mínims, i tots els catalanoparlants que volem contribuir que els nouvinguts practiquin la nostra llengua i la facin seva.
Les persones interessades hauran d’emplenar un formulari d’inscripció que es troba a la pàgina web de l’Institut d’Estudis Eivissencs (https://estudiseivissencs.cat/voluntari-linguistic/) amb les dades personals, la disponibilitat horària, i els interessos, de manera que es puguin ajuntar una persona voluntària amb una d’aprenent en funció de la seua disponibilitat i preferències (per horaris, interessos…).
Arran de la presentació, algunes persones voluntàries han expressat el seu agraïment. També, de manera anecdòtica, han expressat amb il·lusió la seva trajectòria al programa, on algunes persones passaren de ser aprenents a ser catalanoparlants. Les persones inscrites gaudiran de l’orientació de la dinamitzadora lingüística, que s’encarregarà d’acompanyar les parelles durant el programa, i també d’organitzar activitats culturals i trobades conjuntes per a avaluar el transcurs de l’activitat. En tot moment, es pot contactar amb l’Entitat, encarregada de gestionar el programa de manera contínua.