@Noudiari/ A finals de l’any 2013, un total de 972 persones rebien a les Pitiüses alguna prestació per dependència. En concret, 906 d’aquests depenents la van rebre a Eivissa, el que implica un augment del 14,1% respecte l’any 2012, i 67 a Formentera, el que comporta un increment del 4,7%. En el conjunt de Balears, hi ha 10.771 de persones que obtenen algun tipus de prestació de dependència, un augment del 14,57% respecte al 31 de desembre de 2012.
Són dades que ha ofert aquest matí la consellera balear de Família i Serveis Socials, Sandra Fernández, qui també ha destacat que s’ha produït un descens important del nombre de persones que estan pendents de rebre la prestació, que són un total de 4.113. Aquesta xifra suposa 2.628 persones menys respecte el 31 de desembre de 2012, per tant, una davallada del 39%. També, aquesta situació es dóna a les quadre illes: a Eivissa els pendents de prestació baixen un 25%, a Formentera un 24%, a Mallorca un 44% i a Menorca, un 20,7%.
Pel que fa al tipus de prestació que s’ha ofert, al llarg de 2013 el 71% han estat ajudes econòmiques per cures a l’entorn familia del depenent, el 18% ha estat d’atenció residencial, el 8% estades a centres de dia i de vespre, i el 3% restant corresponen a prestacions econòmiques vinculades al servei. La voluntat de la Conselleria és invertir aquests percentatges de manera que s’utilitzin altres recursos dels serveis de dependència alternatius a la prestació econòmica per cures a l’entorn familiar, i que les ajudes siguin en serveis i no en pagaments estrictament en metàl·lic. Amb aquest objectiu, l’any passat ja es va anunciar la posada en marxa d’un nou Servei d’Atenció a Domicili (SAD) d’Alta Intensitat, que actualment s’està desenvolupant com a programa pilot, amb l’objectiu que després s’implanti de manera definitiva a tota la Comunitat.
També, enguany es començarà a oferir el servei de teleassistència, amb la voluntat que aquest passi a formar part de la cartera de dependència de les Balears.