@D.V./ Es pot veure l’ampolla mig plena o mig buida. El ple del Parlament Balear ha aprovat per unanimitat portar davant els tribunals el primer acte administratiu que es produeixi per part del Ministeri de Medi Ambient que no comporti l’aturada immediata del projecte de prospeccions petrolíferes al golf de València.
No obstant, no s’ha arribat a cap acord en altres dos punts significatius de la moció: el que sol·licitava denunciar al Govern Espanyol a la Unió Europea per haver acceptat la fragmentació del projecte de sondeigs per part de Cairn Energy, i la creació d’una Comissió unitària per anar a Madrid i reclamar la immediata paralització dels projectes de prospeccions que afectin a les Balears. “No s’han de crear més comissions ni òrgans” ha dit el diputat popular Miquel Jerez, qui a demanat a l’oposició que “mantinguin la confiança en la feina que s’està fent”. També s’ha oposat a denunciar al Govern Espanyol perquè cal “mantenir la lleialtat institucional”, i ha recordat que ja s’han realitzat gestions a Europa amb reunions amb la Comissió Europea i l’UNESCO.
Els populars també han refusat una moció de MES en la que s’instava a tots els diputats i senadors balears a votar i presentar mocions contra les prospeccions i evitar que es repeteixin espectacles com els de dijous passat al Congrès dels Diputats. “Els diputats i senadors s’han de deure a la seva terra per damunt de la disciplina de partit” ha dit el diputat de MES David Abril. Jerez ha refusat aquesta proposta recordant que segons l’article 67.2 de la Constitució que “els membres de les Corts no estan lligats per cap mandat imperatiu” .
Debat benintencionat
Tot i que la impossibilitat d’arribar a un acord total podria fer imaginar que el debat hagi estat conflictiu, la realitat ha estat tota la contrària, sinó que s’han succeït les crides al consens i les proclames de bona voluntat. “Tots hem comés errors, i quan dic tots és tots” ha dit el diputat socialista Joan Boned, donant a entendre que admet la responsabilitat que pertoca als socialistes no haver concedit importància en el seu moment a les gravíssimes conseqüències que tenia l’atorgament de llicències de desembre de l’any 2010.
“No són propostes per retreure res, sinò que són factibles, que ofereixen solucions i que ens permet anar junts” ha dit el diputat eivissenc, qui ha insistit en la necessitat “d’anar a reclamar junts a Madrid per fer front a declaracions com les que hem sentit darrerament per part del ministre Soria o del mateix Rajoy”. Boned també ha acceptat modificar algunes paraules dels punts 2 i 5 de la seva moció per poder-la votar conjuntament amb el PP.
Per la seva banda, el popular Miquel Jerez ha assegurat que “avui tenim una nova oportunitat per reconstruir un pont comú” entre totes les forces polítiques i “recuperar la confiança dels ciutadans”. En aquesta tònica de declaracions benintencionades, ha assegurat tenir “la voluntat i l’esperança de trobar un acord” i ha coincidit amb Boned amb la necessitat de “no fer retrets”, però ha afegit que “cal tenir memòria per no repetir els errors del passat”.
Menys idíl·lic i utòpic s’ha mostrat el diputat de MES David Abril que s’ha estalviat les crides a la concòrdia i s’ha limitat a defensar les seves esmenes, en les que ha demanat una moratòria de les prospeccions petrolíferes al Mediterrani.
Finalment, tot i les paraules i els gestos suaus, l’acord només ha arribat a mitges. Posats a mirar l’ampolla mig plena, quedem-nos amb aquest titular: “El Parlament aprova portar als tribunals les prospeccions”.