@D.V./ La plaça del Canó tindrà aviat un aspecte bastant diferent del que hem conegut fins ara: augmentarà l’espai peatonal, reduirà la presència dels vehicles i mantindrà els seus senyals identificatius com el canó, la palmera o l’estàtua de la pagesa. La proposta anomenada ‘Broll883’ de l’estudi Mipmarí Arquitectura i Disseny ha estat la guanyadora del concurs d’idees que va proposar l’Ajuntament de Santa Eulària per reformar la plaça i el carrer Isidor Macabich, i que ha obtingut el vist-i-plau d’un jurat format per membres de l’equip de govern i de tots els equips de l’oposició, personal tècnic de l’Ajuntament, comerciants de la zona i membres del Col·legi Oficial d’Arquitectes.
El pressupost que no s’havia de superar -aquesta era un de les condicions dels criteris de selecció- és de 800.000 euros i, de fet, els pressupostos de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu per a 2014 ja incorporen una partida per a poder dur endavant aquests treballs. El projecte actua sobre uns 5.000 metres quadrats i contempla la sortida del trànsit dels laterals de la plaça, deixant només uns vials reduïts respecte als actuals a la part superior i inferior de la mateixa.
Pel que fa al carrer Isidor Macabich, enlloc de ser de doble direcció i amb dos carrils d’aparcaments de cotxes, tindrà només un carril central de sentit únic en direcció pujada i de velocitat reduïda, ampliant les voreres per convertir el carrer en un lloc de passeig. “Els vianants i el carril de cotxes estaran a la mateixa alçada i l’espai es separarà amb arbres” comenta Toni Marí, arquitecte i membre de l’equip que ha realitzat el projecte guanyador, que defineix la remodelació com un intent de “crear un espai amb personalitat pròpia però integrat dins Santa Eulària”.
Una reforma amb vistes al mar
Si fins ara el 30% de la plaça és peatonal i el 70% està ocupada per vehicles, ara la proporció s’inverteix: un de la seva superfície estarà destinada als vianants. Dins la plaça, unes roques varades delimitaran tres espais: un d’estada, un altre lúdic, i l’altre el jardí històric on s’emplaça el canó, la pagesa i la palmera, que envolten un espai central obert. “Hem estudiat la inclinació del sol i les hores de llum, i les parts més càlides seran les zones on s’han ubicat els bancs. A més, estan sota arbres defulla caduca, que proporcionaran fresca a l’estiu” comenta l’arquitecte. La zona enjardinada amb la icònica palmera es mou de lloc amb l’objectiu que “quan es baixi pel carrer d’Isidor Macabich no hagi cap element que ens obstaculitzi la visió del mar” assegura Toni Marí, que ha el·laborat un projecte que arriba fins a l’Escola de Vela, per així “afavorir la relació entre l’espai urbà interior i la mar”.
A més, com a homenatge a la figura d’Isidor Macabich, que dóna nom a la plaça i el carrer en que es practicarà la intervenció, “el projecte incorpora tot un seguit de cites literàries seves inserides en el paviment, com a fites dins el recorregut pel nou eix comercial, que ajuden a personalitzar e identificar la intervenció, reforçant el vincle amb el personatge que els hi dona nom”, segons els redactors del projecte. L’estudi Mipmarí Arquitectura i Disseny ha realitzat altres projectes a Eivissa com la Casa de la Cúria a Dalt Vila o l’escoleta de Can Coix, i ha remodelat espais urbans com la plaça Jacint Verdaguer de Manresa.
La proposta triada, juntament amb la resta dels 8 projectes finalistes, quedarà exposada al públic properament al Refugi de la plaça d’Espanya i tots els interessats podran fer arribar les seves opinions, valoracions i propostes de millora que seran valorades pels tècnics i podran ser incorporades a l’intervenció definitiva. Els altres dos projectes finalistes han estat ‘Corso 360′ de Estudio Un Tercio, i ‘Hanam100’ per a l’equip encapçalat per Juana Canet.