El president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, ha fet entrega aquesta nit a l’acte que ha tingut lloc al Centre Sociocultural de Cas Serres, de les Medalles d’Or i els Premis al Mèrit Ciutadà 2022 del Consell Insular d’Eivissa. Les Medalles d’Or han reconegut la trajectòria a Antoni Prats Calbet, a títol pòstum, i a la Confraria de Pescadors d’Eivissa, que enguany celebra el seu centenari.
A més, s’han entregat els Premis al Mèrit Ciutadà que enguany reconeixen a Joan Antoni Torres Planells, David Marqués, les Cooperatives agrícoles de Sant Antoni i de Santa Eulària i a Antonia Ramon.
Antoni Prats Calbet, va ser pintor, esportista i escriptor nascut a Eivissa a l’any 1927. Gran apassionat dels vaixells i del sector naval, aquesta admiració va quedar reflectida a la seua obra, lligada per sempre als paisatges marítims. El seu desenvolupament artístic fou en gran part autodidacta, encara que també es va formar amb Narcís Puget i Viñas i el bodeguista Vicente Rincón. L’immensa autocrítica i l’elevat nivell d’exigència amb la seua obra el convertiren en un pintor consagrat. Paral•lelament a la seua activitat artística, es dedicà al treball social, àmbit en què destaca com a cofundador d’Aspanadif (associació dedicada a la formació i ajuda a infants i a la inserció de persones amb discapacitat). Va ser impulsor de la creació del Patronat per a la Protecció de la Salut Mental i el Benestar Social i va afavorir el naixement de la Creu Roja de la Mar. Aquesta darrer tasca el va fer mereixedor de la Medalla de Plata de la Creu Roja a l’any 1976. L’any 2006 el Govern de les Illes Balears li concedí el Premi Ramon Llull i posteriorment, a l’any 2009, l’Ajuntament d’Eivissa li va lliurar la Medalla d’Or de la Ciutat d’Eivissa.
Per la seva banda, la Confraria de Pescadors d’Eivissa, que enguany compleix 100 anys, va crear-se el 18 de juny de 1922 amb les funcions de regular l’activitat pesquera i la venda de peix a les Pitiüses, funcions que encara desenvolupa. Ser pescador és un ofici dur i poc rendible en algunes èpoques, motius que han provocat una davallada en el nombre de pescadors i embarcacions. No obstant això, la Confraria treballa en el futur del sector facilitant als seus socis tant la comercialització de les seues captures com totes les gestions relacionades amb aquesta activitat. És pionera a les Illes Balears en aspectes com l’etiquetatge de productes pesquers, amb la creació de la seua marca Peix Nostrum l’any 2008 i, posteriorment, l’any 2015 amb la creació de l’etiquetatge individual de la llagosta i el peix fort d’Eivissa. La Confraria d’Eivissa ha treballat els darrers anys en la promoció dels productes pesquers tradicionals de la cultura eivissenca, inicialment amb la Fira del Gerret, que anys després s’ha traduït en un recorregut per les espècies típiques de la gastronomia d’Eivissa mitjançant diferents fires en les quals la Confraria hi participa de forma activa.
Respecte els guardonats amb el Premi al Mèrit Ciutadà, el jurat format per Vicente Roig, conseller del Departament de Presidència i Gestió Ambiental i instructor de l’expedient i president del jurat; Sara Ramón, vicepresidenta tercera i consellera del Departament de Cultura, Educació i Patrimoni; Salvador Losa, conseller d’Hisenda, Gestió Econòmica, Esports i Joventut; Víctor Torres, representant del grup PSOE al Consell Insular d’Eivissa; Antonio Saucedo, representant del Grup Unidas-Podemos; Javier Torres, representant del Grup Mixt; Maria Fajarnés, representant del Grup Popular del Consell Insular d’Eivissa; Ana Gordillo, representant de la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera; Ana Lledó, representant de l’Associació de Vesins de la zona i platja de Talamanca, ses Figueres i s’illa Plana; Neus Torres, representant de Cáritas Eivissa; Hazel Morgan, representant d’Amics de la Terra i Antoni Bonet Planells, Medalla d’Or 2021 han designat:
- Joan Antoni Torres Planells: En reconeixement a la seua valuosa labor divulgativa i de promoció de la música clàssica a la nostra illa, sent un exemple de passió per la música i de compromís amb la divulgació cultural, que ha permès que la nostra illa hagi pogut gaudir d’importants festivals internacionals de música i que generacions de joves músics hagin pogut formar-se.
- David Marqués: En reconeixement a la seua trajectòria profesional com a guionista i director de cine, per haver realitzat desenses de pel•lícules, algunes de les quals han estat guardonades amb importants premis com els Goya, els Feroz o els Forqué, i amb les quals ha contribuït a la promoció de la nostra illa i de la marca ‘Ibiza’.
- Cooperatives agrícoles de Sant Antoni i de Santa Eulària: En reconeixement als serveis prestats al món rural d’Eivissa al llarg d’aquestos setanta anys, ajudant a crear noves oportunitats de futur, viables i sostenibles, per al nostre sector primari, un sector que està demostrant ser bàsic per garantir el manteniment del nostre camp i de les nostres tradicions. Per tot això reben el Premi al Mèrit Ciutadà les Cooperatives Agrícoles de Sant Antoni i de Santa Eulària.
- Antònia Costa Ramon: En reconeixement a la seua important labor per millorar l’assistència social i terapèutica de les persones usuàries de la Plataforma Sociosanitària d’Eivissa, un important servei social a l’illa. Pel seu compromís i capacitat de lluita pels drets de les persones més vulnerables.
En el seu discurs de cloenda de l’acte, el president Vicent Marí ha destacat “la satisfacció de poder celebrar aquest acte d’entrega amb normalitat, agraint a persones, entitats i projectes que d’una o altra manera han contribuït a millorar el dia a dia de la nostra illa”. En aquest sentit, Vicent Marí ha destacat que els “valors i el compromís de les persones reconegudes són un mirall en el que reflectir-se per seguir endavant amb orgull i optimisme”. A més, a més, ha destacat la presència del sector primari entre els guardonats “en una illa de pagesos i pescadors que evocava Isidor Macabich”, recordant que “l’objectiu de les institucions ha de ser millorar l’acceptació i consum del producte local com a base de la nostra alimentació”.