@Noudiari / La celebració de les festes de Sant Jaume és una de les més esperades per a residents i turistes de Formentera. Al seu cartell d’activitats podem trobar una variada oferta cultural, entre concerts, exposicions, tornejos esportius, animació infantil o la famosa festa Formentera Flower. Des de l’àrea de Festes i Participació Ciutadana de Formentera s’ha tengut especial sensibilitat per combinar esdeveniments culturals amb les creacions d’artistes emergents, juntament amb actes tradicionals i un ampli ventall d’activitats per a tots els gustos. Per això, enceta la programació de Sant Jaume 2013 la tradicional cantada popular al Club de Jubilats de Sant Francesc.
Les activitats esportives es troben presents durant totes les festes, donant la possibilitat als amants de l’esport a participar en un torneig de futbol platja, de tennis, de volei platja o el ja consolidat ‘Memorial Pep Antonina’, un obert d’escacs que enguany arriba a la seva novena edició. Com cada any, no pot faltar l’exhibició de natació sincronitzada a càrrec de les nedadores del Club Natació Formentera, que tendrà lloc el dia 27 de juliol a la piscina municipal. Destaca també la presentació del llibre ‘The symbol: las lagartijas de Ibiza y Formentera’, a càrrec de Nathan Dappen, Neil Losin i Valentín Pérex Mellado.
La programació ha comptat amb un pressupost de 50 mil euros i s’estendrà durant una setmana, fins el dia 28 de juliol. Enguany, el Consell Insular de Formentera ha iniciat un patrocini amb l’empresa Estrella Damm per a la realització dels concerts de Sant Jaume. Així mateix, l’àrea de Festes ha possat a disposició de les associacions que muntaran barres de begudes per la festivitat de Sant Jaume gots reciclats per fomentar el reciclatge i que poden servir de record de les festes, tant per turistes com residents.
Exposició ‘Marià Villengòmez i Formentera’
Obre la vessant cultural de les Festes de Sant Jaume 2013, l’exposició ‘Marià Villangòmez i Formentera’, que estarà a la Sala d’Exposicions de l’ Ajuntament Vell, del 22 de juliol al 10 d’agost. Aquesta exposició està representada per un grup d’artistes genuïns de Formentera, els quals interpreten una petita mostra de l’obra poètica de Marià Villangómez. Així, tots ells reten homenatge al poeta i escriptor pitiús en el centenari del seu naixement, amb diferents tècniques emprades (collage, fotografia, oli, acrílic, paper, tècnic a mixta).
Hi participen Celia Jiménez, que treballa amb materials reciclats, Enric Riera, que presenta una peça on elprotagonista és el color blau del mediterrani, Fran Lucas una peça que combina el collage i l’assemblage d’elements naturals, Gilbert Herreyns, introdueux material del seu entorn mes propera en la seva obra, Josep Maria Moreu que presenta una instantània amb una escultura feta per ell, Maribel Escandell exposa una obra inspirada en la naturalesa i la mar de Formentera, Pier Paola Cané crea imatges minucioses de paper i acrílic que conten petites històries, Robert Hawkins ens mostra un cop més la naturalesa de Formentera a través dels colors i Teresa Matilla que combina materials diversos. El resultat, 9 obres plàstiques que transformen l’obra escrita en una visió més actual i contemporània d’aquests poemes.
Exposició ‘Herois’
Continuant en tó cultural, destaca la inauguració de l’exposició “Herois”, una recopilació d’artistes balears que han publicat còmics a nivell internacional i que acull la Sala d’Exposicions de la Caixa, amb la organització del Govern balear i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics, La Caixa i l’àrea de Cultura.
Premis Sant Jaume
El dia 24 es celebra l’acte institucional de la Diada de Formentera, amb el lliurament dels Premis Sant Jaume a la Sala de Cultura. La proclamació de les Festes de Sant Jaume com a Diada de Formentera afegeix un plus de qualitat a aquesta celebració que, des de fa 4 anys, reconeix la trajectòria de personalitats que han dedicat una vida per Formentera. La celebració de la Diada és especialment rellevant i simbòlic pel fet que la festa de Sant Jaume és juntament amb Santa Maria una de les més arrelades i amb més tradició de Formentera.
Enguany, el Ple del Consell ha aprovat per unanimitat atorgar la distinció de Fill adoptiu a l’artista resident a Formentera des del 1958, Erró, en reconeixement a la seva estima i generositat envers el poble de Formentera i atorgar els Premis Sant Jaume a Isidor Torres Cardona, en reconeixement a la seva àmplia trajectòria a l’àmbit social i cultural, a l’Associació de Veïns del Pilar, en reconeixement a la seva trajectòria a l’àmbit de la recuperació del patrimoni cultural a través de l’organització del actes lúdics com l’Olimpiada pagesa i a títol pòstum, a Jaume Verdera Verdera, en reconeixement a la seva implicació activa en el teixit sociocultural de Formentera, derivat del camp de l’ensenyament. Enguany, la Medalla d’Or es concedirà al Col·lectiu de la Pagesia de Formentera, per a totes aquelles persones que al llarg de la història han estat vinculades amb el camp de Formentera.
Actuacions musicals
Les actuacions musicals que marcaran la festivitat de Sant Jaume son, en primer lloc, el grup ‘Primogénito’, dintre del cicle <Diversons>, música per a la integració de l’Obra Social ‘la Caixa’. Aquesta formació debuta la nit del 24, li segueix ‘Marina Bbface& The Beatroots’, una proposta funk, soul i rock i acaba la nit la banda musical ‘The last 3 lines’.
‘Primogénito’ és un grup de Madrid, de creació recent, que practica música afrobrasilera utilitzant instruments típics del folklore regional fets amb fusta i cordes. En el seu espectacle recopilen músiques de totes les èpoques, diferents formes de samba (partido alto, samba de roda i samba swing), els estils del nord del Brasil (maracatú, frevo, afoxé, coco i forró) i també la música tradicional mineira de la regió central del país.
‘The Last 3 Lines’ és un projecte musical nascut a Barcelona l’any 2006. Tres dels seus membres (Sergi i Dani a la guitarra, i Jordi a la bateria), havien compartit local i suors a ‘Laihn’, un grup que va deixar darrere seu un àlbum (‘Trencaclosques’) i infinitat de grans concerts. La recerca de companys de viatge va donar resultat, i Xavi (veu i acústica) i Ruth (baix i cors) es van incorporar al projecte, que no va trigar gaire a compondre un bon grapat de temes i tancar el seu primer concert.
Enguany, pel dia de Sant Jaume i Diada de Formentera hi haurà una actuació estrella d’un grup de gran repercussió, tant a nivell nacional com internacional. És el cas de ‘Marlango’, un grup espanyol de música pop amb influències del jazz i del blues i de l’atmosfera de Tom Waits. Els integrants del grup són Leonor Watling, Alejandro Pelayo i Óscar Ybarra. La formació de ‘Falsterbo Marí’, folk amb Montse Domènech, Eduard Estivil i Isidor Marí, precedeix a l’actuació de ‘Marlango’ i acaba la nit Joan Dausà i els ‘Tipus d’Interès’, un grup de música català que el 2012 va publicar el seu primer àlbum, un projecte iniciat el 2010 que va guanyar el Premi Joventut del Sona 9 per votació popular.
Joan Dausà, actor i músic, n’és el membre destacat acompanyat pels anomenats ‘Tipus d’Interès’: Martí Maymó, Axel Pi, Florenci Ferrer, Santos Berrocal, David Romero, Eloi Isern i Carol Duran. Arnau Vallvé dels Manel i l’actriu Clara Segura hi col·laboren en dues cançons. Martí Maymó és membre dels Manel, Axel Pi de Sidonie i Carol Duran de la Carrau.
Formentera Flower
La festa Formentera Flower amenitzarà el dissabte 27 de juliol la plaça de Sant Francesc, en una nit temàtica que any rere any, augmenta en nombre de visitants per la gran repercussió que ha pres en l’àmbit nacional i internacional. Des dels seus inicis, a l’inici d’aquesta dècada, s’ha consolidat com un reclam més per visitar Formentera, amb milers de persones que no falten a la cita per ballar al ritme de la música dels 60, 70 i 80.
La plaça de la Constitució de Sant Francesc Xavier es decora amb temàtica hippy i les espectaculars projeccions psicodèliques de la mà de Bamboo fan les delícies del públic. Aquesta festa comptarà amb les sessions de Dj Gunter Blue, Javi Box i el carismàtic Dj Pharma. Per evitar aglomeracions de vehicles i garantir la seguretat de tots els assistents, s’aconsella fer ús del transport públic, ja que els dies 24, 25 i 27, l’àrea de Festes possarà a disposició de la gent un servei especial d’autobús nocturn.
Així mateix, els mes petits podran gaudir de l’animació de carrer a càrrec de Festuc Teatre amb l’espectacle Bugui Bugui, dirigit a tots els públics i podran participar en el Taller de maquillatge flower per a joves, una activitat organitzada pel Casal de Joves, on la temàtica principal és l’elaboració de camisetes hippys i objectes decoratius com ara corones, flors i penjolls.