NouDiari / Aquest dijous, 25 de juny, a les 20.00 hores tendrà lloc a Sa Nostra Sala (c. d’Aragó, 17, Eivissa), la conferència “Dona i vida quotidiana (1870-1950)”, de Rosa Vallès Costa, catedràtica de Geografia i Història jubilada, i la presentació del catàleg de l’exposició “La condició femenina a través dels llibres de text i de lectura. 1830-1970. Col·lecció Joan Albert Ribas”, a càrrec de Gemma Tur doctora en Tecnologia Educativa i autora del pròleg.
A causa de la normativa de la Covid-19 l’aforament està limitat; s’hi podrà assistir, per ordre d’arribada a l’acte, fins a completar-lo.
Aquest acte ha estat organitzat amb motiu de l’exposició “La condició femenina a través del llibre de text “La condició femenina a través dels llibres de text i de lectura. 1830-1970. Col·lecció Joan Albert Ribas”que es tancà el dia següent, 26 de juny.
Rosa Vallès Costa (1942) va estudiar magisteri, es va llicenciar en Filosofia i Lletres i va ser catedràtica de Geografia i Història. Després d’haver estat mestra i professora de secundària a diversos indrets de l’Estat, el 1978 retornà a Eivissa on va ser cap de departament de l’IES Santa Maria fins a la seua jubilació, el 2003. Va fer un parèntesi entre 1982 i 1988, que estigué en comissió de serveis, al Centre Cultural i Educatiu Espanyol Reyes Católicos a Bogotà, on va organitzar diverses activitats culturals.
És autora d’una extensa bibliografia que combina materials per a ús educatiu i publicacions d’investigació científica centrades en temes de geografia de les illes Pitiüses, entre les quals podem destacar: la seua tesi de llicenciatura: “Contribución al estudio del turismo en Ibiza y Formentera”, que es va publicar l’any 1972.
També ha col·laborat en diverses obres col·lectives com ara: Biogeography and ecology of the Pityusic island (1974); Alan Lomax. Mirades: música i gent de Mallorca, Eivissa i Formentera (2006), Ses Feixes i Els camins de l’aigua (2009), i col·labora a diferents publicacions com ara: l’almanac El Pitiús, les revistes Pissarra i Territoris, entre d’altres. És autora de Dalt Vila, ciutat d’Eivissa (1993), El món agrari tradicional. Un intent de comprensió del’Eivissa rural (1995) i de La ciutat d’Eivissa i la seua significació històrica (1996).
El Consell Insular d’Eivissa ha volgut reconèixer tant el seu compromís social, com a sòcia fundadora i primera presidenta de l’Associació Pitiüsa de Familiars de Malalts Mentals (APFEM) i la seua tasca en l’àmbit docent i en la difusió del coneixement de la geografia de les Illes Pitiüses, amb el Premi Tanit, el 2005 i la Medalla d’Or de l’Illa d’Eivissa el 2019.
Gemma Tur Ferrer, va estudiar magisteri, és llicenciada en Ciències de l’Educació i doctora en Tecnologia Educativa per la Universitat de les Illes Balears (2013).
És des de 2009 a la UIB d’Eivissa i Formentera la coordinadora de diversos programes universitaris: Grau d’ Educació Infantil i d’Educació Primaria, des de 2009; Màster de Formació del Professorat, des de 2009; Universitat Oberta per a Majors (UOM) des de 2008; i, Universitat d’Estiu d’Eivissa i Formentera (EEF), des de 2014.
Des de 2006 és professora associada de la UIB a la seu d’Eivissa, i actualment forma part del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’ Educació. Imparteix classes de diverses assignatures del departament en els graus d’Educació Infantil (2009-2012) i d’Educació Primària (des de 2013). A més, també imparteix una assignatura del Màster de Formació del Professorat, així com diversos mòduls i tallers a la Universitat Oberta de Majors UOM i la UEEF (Universitat d’Estiu d’Eivissa i Formentera).