NouDiari / Una sentència del jutjat del Contenciós Administratiu 1 de Palma ha confirmat l’actuació de l’Ajuntament de Sant Josep en el cas d’unes obres il·legals detectades a un espai protegit del municipi a l’àrea de sa Serra den Calaveres. La sentència, que es pot recórrer en apel·lació, confirma la sanció imposada a la promotora, de 341.305, alhora que desestima el recurs d’aquesta empresa per tal que s’anul·lés o rebaixes aquesta multa. Així mateix, la condemna al pagament de les costes del procediment fins a una quantitat de 1.000 euros.
La sentència rebutja el recurs presentat per l’empresa promotora, que s’oposava a l’expedient sancionador iniciat des de l’Ajuntament el 2018 arrel de considerar que s’havien fet obres sense llicència consistents en la construcció de dos volums annexos, un de 170 metres quadrats i un segon de 150 m2, a més d’un dipòsit d’aigua d’uns 75 m2, una piscina de 100 m2.
Amb aquestes magnituds, la valoració de les obres realitzades sense autorització es va quantificar en 390.063 euros per part dels serveis urbanístics municipals aplicant el barem del Col·legi d’Arquitectes de Balears. I tot això en una àrea des Cubells protegida com a sol forestal.
El recurs de la promotora, vinculada a altres obres irregulars al municipi, discutia la valoració feta de les obres però el jutge valora que no va a aportar pericial alternativa alguna ni va col·laborar amb l’Ajuntament per establir amb major concreció els fets denunciats.
També argumentava que no estava justificat que se li apliqués una sanció corresponen al grau màxim d’infracció perquè l’Ajuntament no havia acreditat que es dictessin ordres per aturar les obres i que aquestes haguessin estat ignorades, una consideració que el jutge descarta relatant la cronologia dels fets i les diverses inspeccions que es varen fer a les obres, amb els obstacles que va posar la promotora a la comprovació dels fets que s’estaven produint a la finca denunciada.
Així, el jutge considera provada la «inobservació de les mesures cautelars de suspensió acordades» i coincideix amb l’Ajuntament en considerar-ho un agreujant. Segons el relat dels fets, que reprodueix la sentència, el 12 d’abril de 2016 s’ordena la paralització de les feines i el 27 d’abril es comprova per part del zelador d’obres que les feines continuen. El 4 de maig es notifica el precinte de les obres decretat uns dies abans i s’informa d’una pròxima visita de la inspecció municipal acompanyada de la força pública.
Les inspeccions a la finca continuaren al desembre del mateix any i novament es va comprovar en diverses dates que els treballs seguien sense respectar els reiterats decrets de paralització. Fins i tot es relata un episodi ocorregut el 26 de desembre quan en una visita policial, els tres operaris sorpresos al terrat de l’immoble fugen sense atendre les ordres dels agents. Tampoc es varen atendre les ordres de precinte del gener de l’any següent, que al febrer es comprova que han estat retirats sense autorització.
El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Angel Luis Guerrero, ha valorat una sentència que «confirma la bona feina que s’ha fet des dels serveis urbanístics, que han aplicat l’ordenament amb rigor, com ha apreciat el jutge d’instància i esperam que també es confirmi davant un eventual recurs». Guerrero ha recordat amb «satisfacció com veiem reiteradament que la justícia ve a donar la raó als juristes de l’Ajuntament, el que prova la qualitat professional dels que treballen en aquesta casa».
També ha insistit que, en el cas de les infraccions urbanístiques, sovint deriven en llargs procediments als tribunals «però encara que la resolució dels casos sigui lenta, des de l’Ajuntament els portam fins allà on calgui per tal que les infraccions no quedin impunes».