@D.V./ El resultat de les anàlisis que ha realitzat l’empresa Biofarma ha confirmat el que tothom ja sabia: que l’aigua corrent de Sant Jordi no és potable. Les mostres d’aigua es van prendre el passat dia 18 de novembre a dos domicilis privats de Sant Jordi i al restaurant Can Sala, i en tots els casos es van agafar mostres d’aigua corrent, de l’aixeta. L’empresa Biofarma, especialitzada en anàlisis d’aigües, ha presentat ara els resultats i aquest són demolidors.
Així, els nivells de magnesi es situen entre 657,31 i 785,57 mil·ligrams per litre, mentre que els màxims que recomana la Unió Europea són de 100 mil·ligrams per litre. Els de magnesi es situen entre 248 i 233 mil·ligrams per litre quan no haurien de superar els 50. Pel que fa a clorurs, es situen entre 5.500 i 5.200 mil·ligrams litre, mentre que el límit de potabilitat és de 250 mil·ligrams litre. Els nivells de sal, a més, multipliquen per set el límit recomanable.
“La conclusió és clara: aquesta aigua no és potable” ha dit Xicu Ribas, vocal de l’Associació de Vesins de Sant Jordi, i que no ha pogut dissimular la seva indignació quan ha presentat aquestes dades: “Ens ofereixen aigua que no es pot beure i, a més, ens l’estan cobrant”. Ribas ha recordat que consumir aquesta aigua és impossible pel seu gust extremadament desagradable però que, a més, pot ser molt perjudicial per aquelles persones que tenen problemes renals o de tensió arterial. Els seus afectes es fan notar tant sobre el cos humà com en els electrodomèstics: “Cada dos anys he de canviar les calderes de casa. Aquesta aigua és corrosiva”.
Demanaran compensacions
Els vesins portaran aquestes dades tant a la Conselleria de Sanitat, com a l’Ajuntament de Sant Josep i a la companyia Aqualia per a què prenguin mesures. La principal reclamació és que es faci tot el possible perquè els veïns rebin aigua corrent potable i que, mentre això no sigui possible, almenys no es cobri el rebut de l’aigua: “No volem denunciar a l’Ajuntament perquè la justícia és lenta i cara. De moment, esperarem una reacció de les administracions i si no ens atenen aleshores prendrem mesures”.
Per la seva banda, el president de l’Associació de Vesins, Pedro Garcia, ha lamentat l’autisme de l’Ajuntament, i denuncia que s’han sentit ignorats d’ençà que a començaments d’octubre l’aigua va empitjorar la seva qualitat: “Hi ha regidors que viuen en aquest barri, ells saben que aquesta aigua és fastigosa, i són incapaços de fer-nos una cridada, d’interessar-se mínimament. No ho entenem”. Els veïns critiquen que la situació actual és una conseqüència de vint-i-cinc anys d’urbanisme caòtic a Sant Jordi: “Creixen les urbanitzacions i ningú es preocupa que tinguin els serveis mínims garantits”, i lamentat que “en una illa on es fomenta el turisme de luxe els eivissencs no puguin rebre aigua potable a ca seua”.