El president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, i els alcaldes i alcaldesses dels cinc municipis de l’illa han signat avui el protocol d’actuació entre les sis administracions per reforçar la lluita contra l’intrusisme en el lloguer turístic d’habitatges. Es tracta d’un protocol únic que permet involucrar les policies locals en la lluita contra els pisos turístics, l‘autoritat més propera al ciutadà i que pot acudir davant una denúncia en el menor temps possible.
L’objectiu d’aquest protocol, com ha explicat el president Vicent Marí “és sumar tots els recursos i esforços que tenim a Eivissa per vèncer la xacra de lloguer turístic il·legal” unificant criteris d’actuació que permetin tants als serveis d’inspecció del Consell com a les policies locals, treballar de manera coordinada i incansable “per donar un missatge contundent: i és que a Eivissa, no tot s’hi val”. Marí ha insistit en què el treball és i serà “constant” per reduir les vivendes en lloguer turístic il·legal i aquest protocol és un mecanisme “molt valuós” perquè les policies locals puguin conèixer la legislació específica en la lluita contra el lloguer turístic d’habitatges i que a més conegui les necessitats específiques d’aquestes denúncies perquè puguin esdevenir en un expedient sancionador efectiu.
Per això, aquest protocol d’actuació és un instrument que permet a les policies locals conèixer la normativa que els permetrà identificar les llicències turístiques, les característiques que identifiquen un lloguer turístic i el diferencien d’un lloguer residencial i la documentació necessària que s’ha de recaptar per tal d’iniciar el procediment sancionador.
La signatura d’aquest protocol s’ha realitzat en el marc del Consell d’Alcaldes celebrat avui a l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, centrat en la problemàtica de la vivenda a l’illa, especialment quant a la proliferació d’assentaments.
El president del Consell ha explicat als alcaldes i alcaldesses que es tracta “d’una preocupació comú i hem de ser capaços entre tots de solucionar aquest problema que afecta a centenars de persones a la nostra illa”. Marí ha recordat que des de fa setmanes el Consell està mantenint una ronda de reunions amb les associacions, col·lectius, partits polítics i ajuntaments implicats per conèixer la realitat d’aquestes persones i buscar solucions adequades a les diferents casuístiques detectades.
Així, aquesta ronda va començar en juny amb una reunió amb Creu Roja Eivissa, i ha continuat amb representants de la Delegació Sahrauí a les Illes Balears, Càritas, Mesa de Diàleg Social, i avui amb els cinc ajuntaments de l’illa implicats en aquesta situació.
“Estam traslladant la preocupació amb la qual les administracions locals veiem com viuen centenars de persones a la nostra illa i és necessari buscar entre tots solucions d’habitatge dignes i evitar que aquesta situació vagi a més” ha remarcat Marí. Així, un dels principals objectius d’aquestes reunions és la recaptació de dades reals per conèixer de la manera més rigorosa possible el nombre de persones que hi viuen en aquests assentaments, la seua situació laboral i personal i les seues condicions de vida, per evitar que es puguin viure situacions de risc o insalubritat que els hi afectin. “Necessitem la implicació i els compromís de tots, cadascun des de la seua responsabilitat”.
Marí ha avançat que en els pròxims dies continuaran les reunions per abordar aquesta qüestió i posteriorment s’elaborarà un document de actuacions i propostes consensuades per resoldre aquesta situació.
Mas multas y sobre todo precinto inmediato
Y dingun político que dimite
Escriu bé d’una santa vegada, cap de fava!