Esquerra Republicana d’Eivissa i Plataforma per la Llengua han celebrat aquest dilluns al matí una ofrena floral popular a l’estàtua de Guillem de Montgrí, conqueridor d’Eivissa i Formentera en nom de Jaume I d’Aragó, per la Diada del 8 d’agost d’Eivissa.
L’acte s’ha celebrat, com cada any, just després de l’ofrena institucional (passades les 10.30 hores), a la zona del mirador Marià Villangómez de Dalt Vila, aconseguint reunir prop d’un centenar de persones. Aquesta és la segona vegada en què, a banda d’Esquerra, també hi participa l’ONG del català.
Ambdues organitzacions han fet la seua pròpia ofrena i dos portaveus de cadascuna han aprofitat la trobada per a reivindicar la llengua i cultura pròpies d’Eivissa. Per part d’ERC, han intervingut Josep Antoni Prats, regidor d’Ara Eivissa a l’Ajuntament de Sant Josep, i Biel Cursach, portaveu del Jovent Republicà de les Illes.
Prats ha subratllat que «Eivissa és terra catalana»: «Catalunya ha de ser lliure, però sobretot han de ser lliures els Països Catalans sencers», ha afegit. A més a més, pel que fa al model turístic, el regidor ha assenyalat que cal pensar en un pla a mitjà i llarg termini per a l’illa: «És lògic que els empresaris i els treballadors ara se sentin alleujats després de dos anys fluixos per mor de la covid, però a Eivissa no hem de pensar només en els beneficis immediats de la indústria turística».
En aquest sentit, Cursach, de les joventuts del partit, ha denunciat que molts joves viuen una situació de precarietat a causa del model econòmic actual. Així, de la mateixa manera que Prats, ha reivindicat «l’esquerra, el feminisme i l’ecologisme» com a eixos vertebradors de la proposta política sobiranista d’ERC per als Països Catalans.
Cal destacar que, com altres anys, la diputada al Congrés dels Diputats Marta Rosique, qui és membre del Jovent Republicà, ha estat present en aquesta ofrena floral popular.
Pel que fa a Plataforma per la Llengua, Ivan Solivellas, delegat de l’entitat a Balears, i Bernat Joan, membre de la delegació a les Illes per Eivissa, han defensat la necessitat d’aplicar polítiques de normalització lingüística a les Pitiüses: «Fa molt de temps que la nostra llengua es troba en una situació d’emergència lingüística, i el turisme massiu no només destrossa el territori, sinó també la nostra manera de ser, per això és important reivindicar el català i fer-lo arribar a tothom, i per aconseguir-ho calen unes polítiques orientades a l’arrelament dels nouvinguts», ha defensat Solivellas, qui també ha proposat invertir l’ecotaxa en accions de normalització del paisatge lingüístic.
Bernat Joan, en la mateixa línia, ha assenyalat la necessitat de què els poders polítics facin plans insulars de normalització lingüística: «És necessari pensar no només en què fer amb llengua en el curt termini, sinó en què fer a mitjà i llarg termini per a poder assolir la seua normalització, per a fer que no sigui una llengua marcada, és a dir, perquè la seua defensa no depengui d’una posició ideològica o d’una altra».
Més endavant, a les 14.30 hores, voluntaris, socis i simpatitzants de Plataforma per la Llengua s’han citat al bar Can Jordi (a la carretera de Sant Josep).
D’altra banda, aquest diumenge van aparèixer pintades independentistes a diferents indrets del municipi de Sant Antoni de Portmany, tal com es pot comprovar a les següents imatges difoses per l’Ajuntament de la localitat. «Qui estima Eivissa, no la destrueix» o «Independència» són alguns dels lemes que han fet servir els autors d’aquesta acció directa, que també han fet ús de cartells i adhesius independentistes.
Des de l’equip de govern municipal informen que ja han començat les feines per a esborrar les pintades i eliminar els cartells.
Que asco de gente , no se que puñetas pinta aqui Esquerra republicana , cabrear a la ciudadania ??
Iros a vuestra «nacion » payasos!!