Distingides senyores i senyors de l’Associació Pau Mayans per a la integració de persones amb Trastorn de l’espectre Autista de Formentera; distingides senyores i senyors de l’Associació de Persones amb Necessitats Especials d’Eivissa i Formentera; Distingit Vicent Serra Ferrer, ‘Vicent Blai’; Distingida família, amics i clients de la centenària botiga de Can Pep Xomeu; Distingida Esperança Riera Riera i Distingit Sr. Antoni Taulé i Pujol. És un gran honor per a jo donar-vos les gràcies i l’enhorabona en nom de totes les persones presents i del poble de Formentera.
Senyora consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears; Senyora Diputada de Formentera; Senyor Senador; Senyores Conselleres i senyors Consellers de Formentera; Senyora vicepresidenta segona del Consell Insular d’Eivissa; Senyores i senyors Regidors dels Ajuntaments de Sant Antoni, Santa Eulàlia i Sant Joan; Digníssimes autoritats i Veïns i veïnes. Gràcies per acompanyar els premiats d’aquesta nit, gràcies per assistir a l’acte institucional de la Diada de Formentera.
La Formentera d’avui, en termes de població, és una illa molt rica i variada. Un terç de la població és d’aquestes illes, un altre prové d’altres comunitats autònomes i un últim terç ha nascut a l’estranger. Avui hem premiat Antoni Taulé, que se suma a les filles i fills adoptius Manu San Félix, Jacques Laurent, Erró, Enric Majoral, i Miquel Pons (el metge Miquel); John Tunks i sor Francisca Serra, que en pau descansin.
Aquesta illa ha aconseguit ser més sàvia i més oberta amb l’arribada de noves persones. No és una conseqüència fortuïta. Formentera té actituds que fomenten el respecte. Es respecta l’ensenyament i es pensa en clau d’interès general. Es protegeix el medi ambient, es reivindica la cultura pròpia i es dóna veu a tothom quan es prenen decisions.
Aquestes cinc actituds cohesionen l’illa. Si les seguim cuidant, Formentera seguirà sent un espai de respecte i convivència, no hi ha res més valuós.
Primera actitud. Respectar l’ensenyament. El clima de convivència i de respecte, per damunt de totes les institucions, el devem a una institució essencial: L’escola. On sigui que hagin nascut, els infants de Formentera comparteixen aula i comparteixen mestre. Des de ben petits, ja a les escoletes, aprenen a conviure i a estimar les companyes, els companys i el lloc on viuen. Si avui Formentera és un exemple de societat intercultural és gràcies a l’ensenyament públic, a les escoles, escoletes i a l’institut de Formentera.
La medalla d’Or de 2014 va ser per al col·lectiu de mestres i professorat, l’any passat premiàvem a Pilar Castelló, i enguany tenim l’honor de distingir Vicent Serra i Esperança Riera.
Moltes gràcies a cada un dels docents i cada una de les famílies implicades en l’escola per la seua funció i la seva labor.
Segona actitud. Perseguir l’interès general. Enguany es compleixen 25 anys de la mobilització més gran de la història recent de Formentera. El dia 5 de novembre de 1993, gairebé tota l’illa es va declarar en vaga per mostrar la seua frontal oposició a una urbanització amagada baix el nom de càmping a la zona des Ca Marí.
Record aquesta efemèride perquè en aquell moment el concepte «interès general» es va voler manipular. La població de Formentera no va entendre mai aquella declaració «d’interès general», i es va mobilitzar per fer entendre que l’autèntic interès general era que aquella urbanització no s’arribés a fer.
Per fer el que el poble reclamava, Eduardo Ferrer Ferrer i Toni Serra Colomar, del Grup Independent de Formentera; i Bartomeu Ferrer Marí i Bartomeu Ferrer Mayans, del Partit Socialista de Formentera, varen ser inhabilitats.
Que no es torni a distorsionar el concepte de l’autèntic l’interès general és primordial per garantir la cohesió de l’illa. L’autèntic interès general és el que ens convé a tothom, és el que millora la vida de totes i tots. Que els beneficis de l’activitat turística serveixin per portar serveis públics que millorin les oportunitats i la vida de les persones és fonamental per mantenir la convivència.
L’Associació Pau Mayans i Apneef reivindiquen i aconsegueixen recursos per persones que formen un col·lectiu proporcionalment petit respecte tota la Comunitat. Però ser menys en nombre no significa ser menys en drets. Representau la lluita que al llarg de tota la seua història ha hagut de fer el poble sencer de Formentera per als seus serveis bàsics.
Moltes gràcies. Us ho mereixeu tot, i amb el vostre coratge ens recordau a diari que ens ho mereixem tot.
Tercera actitud. Protegir el medi ambient. Preservar Formentera és una garantia de futur i no fer-ho seria una garantia de pobresa. No hi haurà economia sense cuidar el nostre medi natural. Els formenterers i les formentereres hem viatjat sempre. En uns temps per necessitat, actualment per estudis, per treball i fins i tot alguns per gust. Les circumstàncies dels viatges són molt diferents però el que s’ha mantingut intacte és l’interès per voler transmetre als nostres familiars i amics el que hem vist i el que hem après dels llocs on hem estat.
Als anys vint i trenta del segle vint els primers viatgers varen tornar amb noves idees polítiques, sindicals i fins i tot arquitectòniques. Avui, el missatge primordial que rebem de tota la nostra ciutadania que viatja és que cuidem el que tenim, que la natura i el turisme són molt fàcils d’espanyar. Res pot donar més riquesa a la població de les Illes Balears que la conservació del seu medi natural.
És un missatge que hem après d’organitzacions que han rebut la Medalla d’Or de Formentera com la Coordinadora d’Entitats Cíviques, creada per la lluita contra el citat Càmping des Ca Marí.
Quarta actitud. Preservar la cultura pròpia de Formentera. Respectar les persones que viuen i la memòria dels que han viscut en aquesta illa, i les activitats que des de fa segles han condicionat el paisatge que tenim. Preservar la cultura que ens permet posar nom a tot el que ens rodeja, menjar com menjam i celebrar les festes a la nostra manera.
I tanmateix saber rebre i incorporar tot allò nou que ens ensenya i ens fa créixer, aquesta és i ha de ser l’actitud d’aquesta illa.
Formentera sap admirar i acollir noves tendències comercials i sap agrair als que han portat des del principi a la marca turística de l’illa a ser el que és avui.
Es distingeix la centenària botiga de Can Pep Xomeu de la Mola. Aquest premi continua la labor d’agraïment als establiments pioners i carismàtics, com el Forn de Can Jeroni de Sant Francesc, l’Hostal la Savina o La Fonda Rafalet des Caló.
Al llarg de la història d’aquestes distincions és ben present premiar el treball de col·lectius estretament vinculats al caràcter i la història d’aquesta illa, com el de balladors, cantadors i sonadors, el ja citat de mestres i professorat, els saliners, els mariners, la pagesia, el de gent gran, i el col·lectiu de professionals de la salut.
Altres entitats claus en aquesta feina com l’Obra Cultural Balear també ha estat distingides amb el premi Sant Jaume, igual que avui ho és un dels seus cofundadors, Vicent Serra, en Vicent Blai.
Cinquena actitud. Donar veu a tothom A Formentera hem après, tal volta ho vàrem aprendre aquell 5 de novembre de 1993, que si anam tots units, tenim més possibilitats que tot surti bé. Aquest pensament, «des Freus cap amunt, tots a una», ha acabat calant, ha condicionat la nostra forma de prendre les decisions i és fonamental respectar que en el futur segueixi sent així.
El Consell d’Entitats és un referent a nivell Balear de participació ciutadana perquè no tracta temes d’importància secundària sinó que protagonitza el debat dels grans temes d’illa, i ho fa amb les portes obertes. Hem debatut qüestions sobre l’ampliació del port de Formentera, sobre l’estació marítima de Formentera a Eivissa, sobre la regulació de l’aparcament, sobre la Llei de limitació a l’entrada de vehicles o sobre les zones aptes per al lloguer turístic.
En definitiva, vivim els moments de la història d’aquesta illa de més pau i de més prosperitat. Hem d’aconseguir que aquesta situació se sostingui en el temps. El camí és el respecte a l’ensenyament, a l’interès general, al medi ambient, a la cultura pròpia i el respecte a formes de debat i presa de decisions plurals. El camí és el que ens han mostrat les persones i les organitzacions distingides.
Moltes gràcies a totes les persones premiades. Moltes gràcies a totes i tots els assistents. Feliç Diada de Formentera, per molts d’anys!
Jaume Ferrer Ribas