«En compliment del que estableix la Llei 10/2014, de 26 de juny, d’ordenació, supervisió i solvència d’entitats de crèdit, es procedeix a la publicació de la següent baixa en el Registre d’entitats de crèdit», explica la resolució del regulador bancari, que no fa més que donar compte del que va aprovar el mes de desembre passat la mateixa caixa: la dissolució i conversió en fundació ordinària.
Una crisi econòmica molt greu, a finals del segle XIX, va veure néixer la Caixa de Balears. I una altra crisi se l’ha engolida 132 anys després. El que es coneixia popularment com a Montepío en els seus inicis ha desaparegut oficialment.
Història
L’entitat va ser el resultat d’una iniciativa col·lectiva fundada el 18 de març de 1882 amb l’objectiu de fomentar l’esperit d’estalvi i de previsió entre les persones treballadores i procurar préstecs amb un interès raonable als sectors més modestos de la població.
Amb un capital inicial de 87.700 pessetes, va començar la seva eixida una institució impulsada per veritables visionaris que pretenien donar accés als serveis financers a persones i petits empresaris que no en tenien. Hi ha molts episodis en aquesta llarga història, i gairebé tots d’èxit.
Encara que el creixement de l’entitat va ser lent –pràcticament sempre, fins a l’esclafit de la bombolla immobiliària–, Sa Nostra va escriure planes brillants en la història de Balears. Per tenir una idea del seu procés “lent i segur”, basta analitzar que no va desembarcar a Eivissa, per exemple, fins al 1968, coincidint amb el boom turístic, i fins al 1977 a Formentera.