@Noudiari/ El Palau de Congressos ha estat l’escenari en el qual el Consell Insular d’Eivissa ha fet entrega als Premis al Mèrit Ciutadà, les Medalles d’Or i el títol de Fill Adoptiu, uns reconeixements anuals les persones o entitats a qui, anualment, se’ls reconeix la seva tasca cultural i cívica, així com una trajectòria vital exemplar. L’acte, que ha durat una hora i mitja, ha estat presidit pel president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Serra, i del president del Govern balear, José Ramón Bauzá, a més de comptar amb una molt abundant presència de polítics locals.
Símbols d’Eivissa
Així, pel que fa al Mèrit Ciutadà de l’Illa d’Eivissa s’ha reconegut la figura de tres col·lectius que formen part de l’ànima de l’illa: dels saliners, els pagesos i els pescadors; a més, també s’ha reconegut la feina de les associacions i moviments contra el càncer d’Eivissa.
Representant als saliners, han recollit els premis els dos jubilats de Salinera Española de més edat: Bartolomé Torres Serra i Vicente Ribas Cardona. En nom dels pagesos ha recollit el reconeixement Antoni Tur Planells ‘Llusià’, mentre que les dos confraries de pescadors d’Eivissa han escollit a Paco Soler com a representant. Pel que fa a les associacions contra el càncer, han recollit la distinció Lali Costa de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, Helen Watson de l’Associació Ibiza y Formentera Contra el Càncer, Carmen Càrcel del Moviment Pitiús Pro Radioteràpia.
Tres distincions molt especials
Les Medalles d’Or d’enguany han recaigut sobre Miquel Àngel Roig-Francolí i José Colomar Serra. A Roig-Francolí, músic i resident als Estats Units on exerceix de professor universitari, se li reconeix “la tasca desenvolupada en el camp de la música, al màxim nivell acadèmic i artístic, destacant com a pedagog reconegut internacionalment, com a compositor i investigador, portant el nom d’Eivissa arreu del món, sempre contribuint a la vinculació de l’illa amb la cultura i l’avantguarda artística”.
En el seu discurs d’agraïment, Roig-Francolí ha demostrat estar molt al corrent de la realitat eivissenca i ha dit que «Eivissa diu no i sempre dirà que no» i, amb un to reivindicatiu, ha afegit que «encara que també hi han altres coses a les quals hauríem de dir que no».
Per la seva banda, a José Colomar Serra se li ha reconegut la “tasca desenvolupada tant en el món empresarial com la seua important tasca de dinamitzador social en entitats esportives, turístiques, empresarials, solidàries i vesinals, en les quals ha contribuït a una societat més activa i participativa”. D’algunes d’aquestes aventures empresarials ha parlat durant el seu discurs d’agraïment, en el que ha fet especial incidència en el que potser sigui la seva herència més curiosa i, alhora, perdurable: les seves gestions per aconseguir que el Seat Ibiza tingui el nom de l’illa.
Finalment, ha estat reconegut com a Fill Adoptiu de l’illa d’Eivissa al botànic mallorquí Cristòfol Guerau de Arellano i Tur, per la tasca desenvolupada en el camp de la docència, la investigació i la divulgació dels valors naturals d’Eivissa, especialment en el camp de la botànica, així com el seu “compromís amb el medi ambient de l’illa, que ha contribuït a sensibilitzar la població de l’illa respecte de la necessitat d’una gestió racional de l’entorn”. Vicent Serra ha tingut paraules afectuoses pel premiat, recordant que va ser alumne seu i que gràcies a la seva feina per divulgar l’amor per l’entorn natural de les Pitiúses «ha fet que moltes persones refusin enèrgicament les prospeccions».