@Noudiari / El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Caça, Pesca i Cooperació Municipal del Consell Insular d’Eivissa, Antoni Marí, ha presentat aquest matí el llibre “Peix sí!”, editat per aquesta institució i que recull receptes eivissenques tradicionals. La publicació, que es distribuirà gratuïtament a través de les peixateries de l’illa, s’ha presentat aquest matí al Mercat Nou d’Eivissa, on també han assistit l’alcaldessa de Vila, Virginia Marí; el conseller de Comerç, Vicent Roig, i els elaboradors de les receptes Antònia Ripoll i Joan Tur, a més de pescadors de les confraries d’Eivissa i Sant Antoni.
L’objectiu de l’obra és promocionar el consum de les espècies tradicionals d’Eivissa que en l’actualitat estan perdent protagonisme, però anys enrere tenien un gran valor culinari com poden ser el gerret, el sorell, la ratjada o el gató, entre d’altres. Es tracta de la segona edició d’aquest llibret, del qual s’han editat 7.000 exemplars (3.500 en català i 3.500 en castellà), i que compta amb un total de 26 receptes elaborades per Antònia Ripoll (cuinera i dona de pescador) i el cuiner professional Joan Tur. Les receptes que es poden trobar són plats tradicionals de l’illa amb algunes innovacions.
En aquest sentit, el conseller ha destacat la importància de promocionar els productes típics de l’illa “per tal que no desapareguin de les nostres cuines” i ha afegit que, a més de la seua difusió a peixateries i comerços, es portaran uns 1.000 exemplars a la propera edició de Fitur. Finalment, ha agraït a Virginia Marí la seua feina com a coordinadora i fotògrafa del llibre, a més de la dels col·laboradors que han fet possible aquesta publicació.
Per la seua banda, Virginia Marí ha explicat que “és una bona manera de conèixer les nostres receptes, ja que són molt bones i fàcils de cuinar i, a més, estan elaborades amb peix de baix cost i que es pot trobar fàcilment”. Finalment, Antònia Ripoll ha animat tothom a “no tenir por” de cuinar aquestes receptes i, fins i tot, animar-se a fer “petites variacions” al gust de cadascú.
Durant la presentació, les confraries han ofert una degustació de peix d’Eivissa elaborades seguint les receptes incloses al llibre, com el gerret escabetxat amb pinya de col o les mandonguilles de gató acompanyat amb vins blancs de l’illa de la Associació de Cellers i Viticultors d’Eivissa.
La reedició d’aquest llibre ha tingut un cost de 11.730’95 euros finançats pel Consell Insular d’Eivissa. La primera edició de “Peix sí!” es va fer l’any 2009 amb una tirada de 5.000 exemplars, que ràpidament es varen exhaurir a les peixateries i comerços de l’illa.