@Noudiari/ Aquest divendres i dissabte 2 i 3 de febrer, el departament d’Agricultura del Consell Insular d’Eivissa organitza unes jornades tècniques sobre com realitzar noves plantacions d’ametller, que inclourà una classe teòrica i una sessió pràctica en la que es visitarà una nova plantació d’ametller al Pla de Corona.
El taller serà impartit per José Malagón, cap de la secció de Fruticultura de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries, que tractarà aspectes com la situació actual del mercat de l’ametlla, les característiques de les noves plantacions, les passes a seguir en el disseny i implantació d’una nova plantació, si es pot recuperar una plantació d’ametller vella, així com tècniques sobre com adaptar la innovació a petites explotacions, incloent un maneig ecològic. Després de la classe teòrica de divendres, dissabte s’efectuarà una visita a la nova plantació d’ametller que s’ha efectuat al Pla de Corona, i en una segona finca, una demostració pràctica d’esporga d’ametlller vell, que correspon actualment a la situació majoritària.
La sessió teòrica de divendres es realitzarà entre les 17 i les 20 hores al centre social de Santa Agnès de Corona. La sessió pràctica de dissabte es desenvoluparà entre les 9.30 i les 14 hores, i el punt de trobada serà l’aparcament situat al centre del poble.
Poca producció i arbres envellits
Des del Consell recorden que l’ametller és un dels conreus tradicionals d’Eivissa però que l’estat actual es correspon a arbres envellits al límit de la seua vida biològica, de molt poca producció i afectades per malalties fúngiques que aprofiten la feblesa de l’arbre. L’objectiu d’aquest projecte pilot és avaluar les pràctiques modernes de fructicultura i millorar la viabilitat comercial del conreu de l’ametller. En cas d’èxit, l’objectiu final és promoure la conservació i sostenibilitat de paisatges rurals vius a través de l’activitat rural viable amb l’obtenció de productes tradicionals apreciats per la població i de gran valor afegit, tot donant prioritat a pràctiques agroecològiques.
Actuacions promocionals i el projecte pilot
Des del departament d’Agricultura es considera que la dinamització del conreu de l’ametller, especialment en un lloc emblemàtic com el Pla de Corona, necessita de la implicació de les associacions i propietaris del territori.
Per aquest motiu, dins de les actuacions de difusió del coneixement del conreu de l’ametller, i aprofitant les festes de Corona, el Consell Insular d’Eivissa ha organitzat diverses actuacions en col·laboració amb l’Associació de Vesins de Corona, dels quals una d’elles és el taller d’aquest cap de setmana.
Altres activitats
A més, també s’han organitzat altres activitats com unes jornades de conservació i construcció de paret seca, impartits per Vicent Palermet i que es desenvolupen entre els dies 13 de gener i 24 de febrer. A més, el proper dia 17 de febrer es celebrarà la Fira de l’Ametlla de Corona a l’envelat del poble, que acollirà a expositors vinculats a l’ametlla i la seua gastronomia. Aquest mateix dia es realitzarà una ‘caminada respectuosa per Corona’ dirigida pel periodista Pere Prieto -col·laborador del llibre ‘ Corona, vida, gent, records’- acompanyat de l’Associació de Pageses Emprenyades, que difondran de manera divertida la necessitat de respectar l’entorn.
Plantació de 286 ametllers
Durant aquesta caminada del dia 17 de febrer es realitzarà una sembrada de plaçons d’ametller en una de les noves plantacions que s’estan impulsant al Pla de Corona. Recordem que, amb la col·laboració de Toni Boned Boned i Miquel Costa Bonet, propietaris de dues parcel·les al Pla de Corona, i el finançament de l’Ibiza Preservation Fund, s’està impulsant la plantació de 286 ametllers de varietats tradicionals eivissenques Pau i Espineta i a més d’un conjunt de varietats de nova selecció de floració tardana i que no necessiten pol·linització creuada per avaluar la seua adaptació a Eivissa.
També s’han avaluat nous porta emplets per substituir al tradicional, molt resistent a la sequera però molt sensible als fongs de terra. La plantació s’efectua de manera que permeti la collita mitjançant el vibrador de tronc que va adquirir la Cooperativa de Sant Antoni.
Lo que està clar es que la postal del pla de corona amb els atmerllers blancs fa anys que ja no existeix. Ja estan mig morts gairebé tots i no es veu aquella catifa blanca ara es un mantol grisenc