@D.V./ El conseller balear d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, s’ha desentès i ha negat qualsevol mena de responsabilitat de la seva conselleria en les dues polèmiques ambientals que s’han produït a les Pitiüses a la darrera setmana: els informes realitzats per la subcomisió de l’entitat Xarxa Natura 2000 -depenent de la seva conselleria- favorables a l’explotació turística del mollet de l’illot de Tagomago com a beach-club, i l’autorització de desembarcaments turístics al moll d’es Caló de Formentera.
Així, Company ha insistit que les competències sobre autoritzacions d’activitats corresponen a la Demarcació de Costes, els ajuntaments o el Consell de Formentera: “La conselleria de Medi Ambient no dóna cap autoritzacio sobre cap tipus d’activitat. En aquests casos els donen els ajuntaments o Demarcació de Costes, que és qui ens ha enviat la paperassa. A la conselleria el que diem, únicament, és si aquesta actuació mediambentalment és correcta o no” ha dit Company, passant la pilota al terrat de les altres institucions: “A partir d’aquest informe, qui ha de decidir què es pot fer o no és s’orgue sustantiu, que en el cas de Tagomago és Costes”.
En declaracions recollides per Radio Ibiza, el conseller balear ha dit que des de Medi Ambient es farà un seguiment d’aquests temes, però insistint que “qui té la responsabilitat de fer un control urbanístic i de remors són els municipis i el Consell”.
Amollament de cinc tortugues mores
El conseller Company ha realitzat aquestes declaracions durant la seva visita al Parc Natural de ses Salines de Formentera i el centre d’interpretació de Can Marroig amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient. El conseller ha estat acompanyat de la directora general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, Neus Lliteras, del delegat del Govern, José Manuel Alcaraz, i de la consellera insular de Medi Ambient, Sílvia Tur.
En aquesta visita, el Parc ha organitzat l’alliberament de cinc tortugues mores, una espècie catalogada com a vulnerable a nivell estatal i que és objecte d’un pla de conservació a les Illes Balears. Biel Company ha afegit que “les tortugues amollades avui s’uneixen a una vintena ja alliberades durant el passat mes i totes van arribar fa aproximadament un any a les instal·lacions del COFIB de Santa Eugènia (Mallorca)”, procedents del nord d’Àfrica. Després d’una aclimatació i tractaments veterinaris preventius, es van enviar a la tardor a Formentera, perquè fessin la primera hibernació a l’illa. Actualment ja estan plenament actives i totes estan marcades per poder realitzar tasques de seguiment. Un dels objectius del pla es la recuperació d’aquestes poblacions a Formentera.
Durant la seva visita, el conseller també s’ha interessat pel taller d’ocupació de treballador forestal que des del passat mes de gener es desenvolupa a la finca pública de Can Marroig i en el qual participen deu alumnes, un formador i un director del taller. Tots els alumnes que superin les proves obtindran el certificat de professionalitat de nivell 1 “Activitats auxiliars de conservació i millora de muntanyes”. El taller compta amb un pressupost de 94.451 euros aportats pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, el Fons Social Europeu, amb la participació del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) i de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT).
Y para eso viaja a Formentera?? Que nos gusta una foto eh? Ahora que las tortugas se tomen algo en el Beach club de Tagomago…a ver si medioambientalmente tiene su consellería algo que informar