Noudiari · Ara Balears / El dictamen final que enviarà el Consell Consultiu al Govern, i que és favorable només gràcies al vot de qualitat del president Rafael Perera després de l’empat de cinc vots a cinc, incorpora una petició perquè es flexibilitzi la implantació del TIL. Així ho varen acordar dimecres els membres d’aquest organisme i, per tant, així figurarà en el redactat final. Va ser una sessió intensa però cordial, i tot i la divisió del vot, els membres del Consultiu demanats sobre aquesta qüestió confirmaren que “hi va haver acord en bastants punts de l’anàlisi i es va posar de manifest que clarament és necessari que es trobi una fórmula d’aplicació que puguin assumir els centres”.
El dictamen del Consultiu s’aprovà de manera favorable, però farà consideracions tècnicament qualificades com a “essencials” i, per tant, es demanarà a l’Executiu que rectifiqui l’ordre perquè la implantació del TIL pugui ser més raonable.
De tota manera, aquestes consideracions essencials no entren en el fons polític de la qüestió ni tampoc afectaran l’equilibri lingüístic que marca el decret i l’ordre que el desenvolupa, que fou la norma que se sotmeté a dictamen. “Precisament l’ordre emana del decret, i per tant, les posicions i els arguments a favor i discrepants de fons són els mateixos. I els vicis que té el decret són els que té l’ordre, perquè és una norma subordinada”, digué un membre.
Vot particular
Els juristes que es mostraren contraris amb el seu vot a emetre un dictamen favorable, que són els cinc elegits per l’oposició del Parlament, elaboraran un vot particular, tot i que no ho faran fins que no rebin la redacció definitiva del dictamen, prevista per avui, divendres. El vot particular demana específicament més autonomia als centres per poder repartir els percentatges d’ensenyament en les diferents llengües. “El Constitucional sempre s’ha referit a un repartiment raonable i mai no ha parlat de la figura d’equilibri lingüístic”, va apuntar ahir un dels membres del Consultiu que elaborarà el vot particular.
Aquest mateix membre va afirmar que “l’ordre lleva l’autonomia als centres i obliga a una implantació que tots sabem que és inassumible, perquè impossibilita atendre la realitat de cada centre, que és molt diferent. De fet, l’equilibri lingüístic pot ser un objectiu, però no pot ser considerat mai una situació de partida i, per tant, les normes han de respectar la realitat”.
El Consell Consultiu es va mostrar molest per la urgència amb la qual ha hagut de fer aquest dictamen, tenint en compte que ja fa mesos que el Govern els podria haver remès l’ordre, però no ho va fer fins dia 14 d’abril, en plena Setmana Santa. El fet que se n’hagi de fer una revisió jurídica d’urgència no va agradar gens.
Ara l’Executiu pot incorporar o no els arguments, recomanacions i prescripcions del Consultiu, ja que la seva anàlisi és preceptiva però en cap cas no és vinculant.
L’ordre del TIL regula precisament el calendari d’aplicació d’aquest nou model impulsat per l’Executiu amb vista al curs que ve i, per aquest motiu, el Govern ha demanat de manera “urgent” la revisió preceptiva del Consultiu, perquè una vegada es disposi del dictamen ja es podrà publicar en el BOIB. Un cop s’hagi fet públic, serà quan els centres hauran de preparar els projectes educatius amb vista al proper curs.
Falta de planificació
Davant les crítiques rebudes per haver esperat tant a demanar el dictamen, la portaveu del Govern balear, Núria Riera, va dir fa uns dies que no hi ha hagut cap “falta de planificació en l’aplicació del TIL del pròxim curs”. La portaveu molestà especialment els membres del Consultiu perquè va assegurar que aquest organisme tindria 40 dies per donar a conèixer el dictamen i que, transcorregut aquest temps, s’entén que la seva opinió és favorable.
El silenci administratiu invocat per Riera no és una figura que existeixi en el cas de les anàlisis que fa el Consultiu. Un membre de l’organisme de caire jurídic va considerar les declaracions de Riera “pròpies del desconeixement”.
Segons les previsions del Consultiu, avui els membres podrien rebre la versió final del dictamen, que és fonamentalment la ponència defensada dimecres amb la incorporació d’alguns aspectes sorgits durant la reunió. Amb la versió final, els discrepants, que són la meitat dels membres sense comptar el president, redactaran el seu vot particular perquè el Govern tingui constància de les opinions divergents, encara que ningú no espera que en facin cas.