@Noudiari / A resultes de la polèmica suscitada per la intenció de la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear de retirar les cabres domèstiques introduïdes a es Vedrà, el GEN vol manifestar el seu total «recolzament» a aquesta iniciativa, atès que «a més dels evidents motius ecològics», que es descriuen a continuació, «s’estan infringint tota una sèrie de normatives que, fins i tot, podrien ser considerades delicte».
«Cal recordar que es tracta d’una espècie d’animal domèstic, obligada per tant a controls sanitaris per evitar la proliferació de malalties. També és d’obligat compliment garantir als animals unes condicions de vida dignes i la inscripció al registre d’explotacions ramaderes, tal i com estableix la Llei 8/2003 de sanitat animal o el RD 479/2004 pel qual s’estableix i es regula el Registre d’Explotacions Ramaderes. Òbviament, aquesta població de cabra domèstica es troba assilvestrada i no disposa de cap tipus de control», afirma el GEN.
Des de la introducció d’aquesta població a l’illot, l’any 1992, el GEN ha reiterat en diverses ocasions la necessitat «d’actuar» per evitar la pèrdua de biodiversitat a aquest espai protegit. «Volem recordar que la introducció de cabres en espais naturals causa problemes importants a la flora i a la fauna autòctones, inclús amb extincions documentades. De fet la UICN (Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa) inclou la cabra domèstica entre las 100 espècies més perjudicials, a nivell mundial, per la seva introducció en ecosistemes naturals».
En el cas de es Vedrà es coneixen molt bé els problemes que estan causant a diverses espècies vegetals, algunes de les quals son endèmiques de Pitiüses i que de tot el mon només viuen als nostres illots. «Els efectes negatius de les cabres de es Vedrà i la seva amenaça sobre la flora de l’illot estan recollits, per exemple, al Atlas y Libro rojo de la flora vascular amenaçada de España on hi ha referències a l’impacte de les cabres de es Vedrà».
Impactes sobre la fauna
També existeixen impactes, tot i que menys documentats, sobre la fauna. En aquest sentit, ornitòlegs de l’Equip de Natura del GEN-GOB Eivissa alerten que la pressió que pateix la vegetació de l’illot des Vedrà per part de les cabres podria estar afectant a algunes espècies d’ocells nidificants a l’illa, principalment de l’ordre dels passeriformes (petits ocells).
Algunes d’aquestes espècies serien la satgeta (Troglodytes troglodytes), l’enganyapastors capnegre (Sylvia melanocephala) i l’endemisme balear enganyapastors coallarga (Sylvia balearica); totes elles incloses al Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (Reial Decret 139/2011, de 4 de febrer).
«Aquests ocells solen ocupar espais amb una cobertura arbustiva densa, necessària a llocs de nidificació, alimentació, així com també per a refugi. Malauradament, aquest estrat arbustiu ha desaparegut en gran part de es Vedrà degut al consum dels ramats de cabres que subsisteixen des de fa uns vints anys a l’illot. Com s’ha pogut constatar l’acció continuada dels herbívors sobre les plantes no permet el rebrot d’algunes espècies com la mata, deixant els peus sense bona part del seu fullatge».
A més, la predació directa de les cabres sobre les comunitats botàniques de l’illa no és l’única raó de la degradació de la vegetació de l’illot, sinó que s’ha comprovat que el pas continuat de les cabres a través del matollar ha fragmentat de manera preocupant l’estrat arbustiu arreu de es Vedrà, repercutint negativament sobre l’hàbitat de les espècies ornítiques, abans esmentades, i simplificant les comunitats herbàcies amb entrada d’espècies comuns que substitueixen les endèmiques, diu el GEN
Aus marines
Un altre aspecte a considerar és l’ús continuat que fan els diversos ramats de cabres d’algunes cavitats naturals de l’illa. «Aquest fet podria incidir a les poblacions d’aus marines, impedint-les una hipotètica ocupació d’aquestes coves. Una de les espècies que mantenen importants colònies de cria a les Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent és el virot (Puffinus mauretanicus), taxó endèmic de les Illes Balears i en una situació de conservació crítica a nivell mundial».
Per tot l’esmentat, «des del GEN consideram imprescindible actuar el més aviat possible, garantint d’aquesta forma la possibilitat d’evitar la pèrdua definitiva de la biodiversitat de es Vedrà i del nostre patrimoni natural».
Ya en 1872 hay registros escritos de la existencia de las cabras en Es Vedra, Y desde entonces conviven con toda la flora y fauna del islote y curiosamente se han mantenido hasta nuestros días. Ya esta bien que los pseudo técnicos de medioambiente decidan sin saber en absoluto de lo que hablan. Pregunten a la gente de la zona y les explicaran las condiciones de las cabras de Es Vedra, que deben mantenerse en su habitad.
Jo no sóc expert, però si hi ha que retirar les cabres per fer malbé el medi ambient, què no haurem de fer als humans.
I per altra banda, considerar domèstiques a les cabres d’Es Vedrà només per ser cabres em pareix la bambada més gran que he escoltat des de fa temps.
https://www.youtube.com/watch?v=g2OWgY2DkRs
Estos son simple y llanamente unos sinverguenzas… es imposible pretender hacer creer que unos animales que llevan décadas, que están allí desde tiempo inmemorial sean amenaza alguna para algo que, en su caso ya estaría destruido mil veces.
Es alucinante, lo que se puede llegar a hacer desde sectores autoubicados en lo químicamente puro y luego ya asentados por palmeros agradecidos.
Todo un instrumento este de la falsa ecología… ecologeteas, oenegetas con «palabra de Dios».
Pues NO, no cuela, ya es mucha la indecencia.
Se han cargado a todas las cabras… GEN si ya lo tenia claro con esto, absurdo e inutil, me vais a tener enfrente siempre.
Como oiga a alguni de podeis hablar de derechos animales… con el zapato.