@Noudiari/ El Govern de les Illes Balears ha avançat la instal·lació de les boies ecològiques pel fondeig regulat a la zones catalogades com a Llocs d’Interès Comunitari (LIC) amb l’objectiu que a partir del 20 de maig estigui operatiu un servei que pretén conjugar la preservació de la posidònia amb la pràctica de la navegació recreativa. D’aquesta manera, s’avança gairebé un mes aquest servei respecte de les dues últimes temporades, quan es va activar a partir del 15 de juny.
Les primeres zones on s’han col·locat les boies han estat a Eivissa i Formentera. Concretament, a ses Salines d’Eivissa, on ja s’han instal·lat 33 boies, i a s’Espalmador de Formentera, on s’han col·locat 51 boies. Durant el cap de setmana està previst que s’instal·lin les 26 boies a la zona del Caló de s’Oli.
A aquestes zones s’afegiran en els propers dies Cala Blava (45 boies) i Sant Elm (23 boies) a Mallorca, i Fornells (50 boies) i l’Illa d’en Colom (30 boies) a Menorca. A més, a aquestes cal afegir les altres 74 boies que instal·la Ports de les Illes Balears a les zones de Portopetro i Portocolom. Com a conseqüència de la sentència del 20 de febrer de 2014 dictada pel Tribunal Suprem en la qual deixava sense efecte els plans de 14 zones LIC, aquest any no es col·locaran boies a la zona de Punta de l’Avançada (Mallorca), on s’instal·laven 50 boies.
En concret, es preveu instal·lar fins a 330 boies per al fondeig d’embarcacions de fins a 25 metres d’eslora a nou zones LIC de les Illes Balears que estaran operatives fins al 30 de setembre.
Es mantenen els preus
Cal destacar que es manté el mateix preu de 2013 per usar aquestes boies ecològiques, que oscil·larà entre els 15 euros/dia i els 40 euros/dia segons la grandària de l’eslora de l’embarcació. Les boies es podran reservar en línia, com l’any passat, per mitjà de la web http://fondeos.caib.es. Durant l’estiu de 2013, un total de 4.850 embarcacions varen fer ús d’aquest servei.
Enguany també mantindrà el servei d’ajuda al fondeig per a embarcacions de gran eslora, que durant l’any 2013 va assistir a un total de 3.300 embarcacions només a Formentera. D’aquesta manera es pretén reduir l’impacte del fondeig de la navegació recreativa sobre un hàbitat protegit com és la posidònia, i informar i conscienciar els navegants d’aquesta pràctica respectuosa amb el medi ambient.
El Govern també ofereix una eina gratuïta per a dispositius mòbils intel·ligents, accessible des de la web http://fondeos.caib.es, en la que es pot consultar en temps real si està permès fondejar al lloc on es troba l’embarcació. Com es va fer l’any passat, es tornaran a editar fullets amb tota la informació sobre les àrees de fondeig regulat i la reserva de les boies ecològiques, com també consells per a una navegació recreativa responsable i respectuosa amb el medi ambient. El fullet, que es publica en català, castellà, anglès, alemany i italià, es distribuirà entre els clubs nàutics i es podrà descarregar de la web del Govern de les Illes Balears.